Фото: ДНП / - Фото: ДНП
16/12/2021 u 15:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДНП најоштрије осуђује покушаје пријетњи и застрашивања упућених Лакушићу

Треба подсјетити и да је сам премијер недавно за агенцију „Дојче веле“, након обиласка терена, изјавио да је у овом тренутку грађевинска мафија јача и од државе, наводе они

ДНП ЦГ најоштрије осуђује покушаје пријетњи и медијских застрашивања упућених члану Предсједништва ове Партије, предсједнику Борда директора Регионалног водовода, проф. Зорану Лакушићу, поводом његовог одговорног односа према очувању водоизворишта Боље Сестре у доњем току Мораче, а што директно спада у оквир његових основних ингеренција на функцији на коју је изабран. 

Саопштење преносимо у цјелости:

Као савјестан функционер и непосредни руководилац Борда, Лакушић је преко медија, посебно у интервјуу на ТВ Адриа који је изазвао значајну пажњу у Црној Гори и региону, јавно апеловао на институције државе и укупну црногорску јавност, упозоравајући на несагледиве посљедице због девастирања водоизворишта усљед незаконитог вађења шљунка. Тим поводом указао је директно и на један број неодговорних субјеката, који су својим поступањем утицали на енормно смањење водотока, доводећи у опасност снабдијевање црногорског приморја посебно у љетњим мјесецима, када је то од изузетне важности. 

ДНП позива Управу полиције да хитно и одговорно преиспита све пријетње, упућене професору Лакушићу преко друштвених мрежа, као и оне, пренесене преко трећих лица, чији аутори кривицу Лакушића виде у томе што савјесно обавља свој посао на који је и изабран. 

С обзиром на то да су полицијски органи досад били ажурни у идентификовању многих аутора наручених пријетњи другим лицима, ДНП ЦГ очекује да ће УП исправно поступити и овог пута, и идентификовати све оне који не само што раде противно законима ове земље, него и упућују отворене пријетње Лакушићу.

Јавности је познато да је проф. Лакушић и раније, у процесу који је трајао од 2005. до 2009. године на Вишем суду добио спор поводом његових апела против грађевинске мафије, која је у циљу личних интереса девастирала природне ресурсе Црне Горе. 

Треба подсјетити и да је сам премијер недавно за агенцију „Дојче веле“, након обиласка терена, изјавио да је у овом тренутку грађевинска мафија јача и од државе. 

ДНП подсјећа да грађевинска мафија представља ружно насљеђе бивше власти, која је уз незакониту експлатацију природних добара Црне Горе плаћала симболичне суме држави, плаћајући нпр. порезе на сто кубика пијеска, а извозећи стотине хиљада кубика.

Сарадници бившег режима очигледно сматрају да им нико не смије стати на пут и да имају наслијеђено право да и даље пљачкају природна добра Црне Горе, а да притом надлежни, у лику предсједника Борда директора Регионалног водовода, не смије да се бави својим послом. 

ДНП исказује задовољство што у својим редовима има поштене, честите и храбре људе, који су спремни да се ставе у службу закона Црне Горе и апелују на државу да сачува своја природна богатства и друге капацитете. Сви они који мисле да ова партија неће стати иза својих одговорних чланова, варају се, јер и ДНП, као партија, такође упозорава на огромне штете не само од мутних послова грађевинске мафије, него и на реалну опасност од фијаска предстојеће љетње сезоне усљед енормно смањеног водотока за црногорско приморје.

Пад од чак осамдесет посто издашности изворишта Боље Сестре звучи исувише алармантно да би црногорска јавност о томе смјела ћутати. Притом и саме цифре упозоравају на енормни пад броја литара у секунди, у периоду од 2005. до 2020. године, са 2700 литара у секунди на свега 350 литара због девастације доњег дијела тока Мораче, па овај огромни минус у водотоку заиста звучи алармантно и забрињавајуће!

Свакако, грађевинским магнатима, који екстремно искоришћавају шљунак из корита Мораче, није погодовало што их је Лакушић у свом интервјуу прозвао и јавно. Али ДНП ЦГ истиче да је то једини начин да државни органи у што скоријем року прекину безакоње на обалама ријеке Мораче.

ДНП још једном понавља да ће Зоран Лакушић на функцији предсједника Борда директора Регионалног водовода поступати у складу са законом, што значи да неће ћутати на девастацију корита ријеке Мораче уз екстремна оштећења водотокова, уз реалну опасност од угрожавања тако важног изворишта као што је Боље Сестре, са стратешким и туристичким значајем за развој привреде Црне Горе и њеног туризма, посебно у љетњим мјесецима на црногорском приморју.

Проф. Лакушић је затекао алармантно стање као негативно насљеђе бивше власти, и има људски и професионални задатак да одговорно врши функцију на којој се налази, независно од примитивистичких пријетњи по друштвеним мрежама, због којих ДНП ЦГ још једном упућује апел на адресу УП да се анонимни аутори разоткрију и процесуирају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:23