Владимир Добричанин / -УЦГ/приватна архива
11/01/2022 u 13:34 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Добричанин: Мањинска влада би додатно дестабилизовала Црну Гору

Не могу и не желим да вјерујем да постоји било који појединац или политички субјекат који би заједно са садашњом парламентарном опозицијом, предвођеном ДПС-ом, гласао за пад Владе, саопштио је посланик Уједињене ЦГ за "Дан"

У новој 2022. години очекујем да дође до пријеко потребног дијалога парламентарне већине и да у том дијалогу покажемо да смо дорасли овоме што су нам грађани Црне Горе дали на чување – политичке слободе и наде у боље сутра, казао је у разговору за "Дан" посланик Уједињене Црне Горе (УЦГ) Владимир Добричанин.

Навео је да је претходна година прошла у политичком сазријевању, али из дана у дан доказују да је то један динамичан и дуготрајан процес.

image

Са сједнице

-скриншот

– Још увијек нисмо преломили да се понекад општи интерес и наш ускостраначки интерес не поклапају у потпуности и да је постизање компромиса неопходно како бисмо напредовали као друштво. Пуно је тешких ријечи изречено које су нанијеле велику политичку штету свима, а првенствено онима који су их упутили. Ми из Уједињене Црне Горе од почетка покушавамо да укажемо да је дијалог унутар парламентарне већине неопходан како бисмо тај исти компромис постигли са што већим консензусом. Након тога, треба приступити преговорима са партијама мањина како би се и оне укључиле, али та воља мора постојати обострано уз одређене предуслове које смо већ представили – рекао је Добричанин.

”Иако је дијалог започет, вољу за компромисом је у потпуности замијенила искључивост која је унапријед осудила овакав дијалог на пропаст, поручио Добричанин

Према његовим ријечима, лоша комуникација између Владе и парламентарне већине јесте један од елемената који је не само обиљежио годину за нама, већ је и углавном био главни узрок неспоразума који су условљавали наставак и продубљивање политичке кризе. Додаје да наду дају нови Тужилачки савјет, усвајање буџета, повећање плата и пензија, увођење дјечијег додатка, као и повратак накнада мајкама са троје и више дјеце.

– Највећа вриједност политичке 2021. године јесте то што смо је завшили расправама, да не кажем свађама о економским питањима, што је први пут виђено на политичком тлу Црне Горе. Надам се да ће ово прећи у навику и да ће ова расправа замијенити готово вјековну, наметнуту расправу "ко је Србин, а ко Црногорац" у овој нашој малој али лијепој земљи – објашњава наш саговорник.

Политичка трговина је кажњива

Он је прокоментарисао иницијативу о неповјерењу владе, која ће вјероватно бити поновљена од стране опозиције.

– Не могу и не желим да вјерујем да постоји било који појединац или политички субјекат који би заједно са садашњом парламентарном опозицијом предвођеном ДПС-ом гласао за пад Владе. Та особа или тај политички субјекат би доживио до сада невиђену осуду грађана Црне Горе. Данас у клупама парламентарне већине нема више Пајовића, Ђуровића, Џаковића… Данас више нико неће да игра прљаву политичко-корупционашку игру некадашње власти. Политичка трговина је кажњива законом и представља кривично дјело, а у овој, новој Црној Гори на коју се очигледно ови бивши још нису навикли, криминал се више неће никада сматрати уносним бизнисом. Да ли је било преговора или понуда, ја нисам у сазнању али постоји велика вјероватноћа да је то тачно. Надам се да је по том питању парламентарна већина једногласна и да је свака друга "комбинација" погубна за Црну Гору и њене грађане – рекао је он.

Како додаје, УЦГ је од почетка заговарала темељну реконструкцију Владе на бази политичког дијалога како би профункционисала осовина Влада–Скупштина.

– Иако је дијалог започет, вољу за компромисом је у потпуности замијенила искључивост која је унапријед осудила овакав дијалог на пропаст. У једном тренутку је постигнут готово јединствен став о реконструкцији, то јесте 38 посланика од 41, али је поново на сцену ступило оно о чему сам у претходном пасусу причао. И даље чврсто стојимо на становишту да је реконструкција којој претходи политички дијалог једини реалан и рационалан модел изласка из политичке кризе.

Када ДПС нешто подржи, пали се аларм

Како истиче Добричанин, Меморандум који су потписале одређене партије парламентарне већине са политичким представницима партија мање бројних народа довеле су до бурног реаговања одређених политичких структура садашње већине и до одобравања потписивања истог од стране ДПС-а.

– Чим ДПС нешто подржи, онда се одмах код свих упали аларм да можда ту нешто и није у реду. Нажалост, искуство нас учи да кад они нешто подрже, некоме се "црно пише". Сам садржај споразума је толико универзалан да обесмишљава само његово срицање. Са тим што у њему пише слажемо се сви, не зато што је то добро осмишљено, већ зато што су то универзалне вриједности модерне цивилизације. Поштовање нечијих права, која год да су, јесу оно због чега смо и срушили досадашњи режим. Објашњења су дата, као и гаранције да то није увод у стварање нове, мањинске владе. Нека за сада остане на томе. У супротном, сматрам да би то био јако непромишљен потез који би могао да доведе до дестабилизације земље са далекосежним последицама – казао је посланик УЦГ.


Избори у овом тренутку не би били добра опција, јер још увијек немамо донесене законе који би обезбиједили одржавање фер и демократских избора. Што се мањинске владе тиче, то је један пројекат који би могао додатно да дестабилизује Црну Гору и који би искомпликовао ионако компликоване унутрашње политичке односе – закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:27