Добричанин / IVAN PETROVIC-IPE
11/04/2022 u 09:00 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Добричанин: СНП и УРА доводе до рехабилитације ДПС-а

Формирање владе у склопу парламентарне већине која је побиједила на изборима 30. августа 2020. нешто је за шта се Уједињена ЦГ борила од самог почетка политичке кризе, наводи Добричанин за "Дан"

Тренутна политичка ситуација у Црној Гори може се описати као конфузна. Рад институција још увијек није успостављен у пуном капацитету, дио парламентарне већине и читава парламентарна опозиција покушава да сачини неку нову, мањинску владу која недвосмислено већ сада доводи до дестабилизације и може одвести Црну Гору у правцу у коме нико не жели да је одведе. Глобална криза узрокована сукобом у Украјини довела је до значајног поскупљења енергената и готово свих животних намирница, али и робе уопште. Све ово доприноси повећаној узнемирености грађана који су, по ко зна који пут у Црној Гори забринути за своју будућност, наводи у разговору за "Дан" посланик Уједињене Црне Горе Владимир Добричанин.

”Мањинска влада је политички експеримент у већ политички нестабилној Црној Гори, истиче Добричанин

Добричанин се нада да ће политичка елита Црне Горе без обзира на политичку припадност, успјети да смогне снаге и дијалогом и компромисом дође до најбољег политичког и економског рјешења за грађане Црне Горе.

– Мањинска влада је политички експеримент у већ политички нестабилној Црној Гори. На овај експеримент, политички субјекти који су кренули у њега без претходних хипотеза, немају нити морално нити политичко право јер је он већ показао да је постао тачка још једног раздора. Рехабилитовање ДПС-а и његових политичких пратиоца је и извргавање руглу воље коју су грађани Црне Горе показали на последњим парламентарним изборима. Такође, на свим локалним изборима грађани су показали да та воља за смјеном претходног режима не само да се одржава, већ је она све интензивнија јер је свијест о његовој деценијској штетности по грађане Црне Горе данас све доминантнија – казао је Добричанин.

Неће правити власт са онима који траже подршку ДПС-а

Како наводи Добричанин, грађани су на беранским локалним изборима послали неколико веома јасних порука.

– ДПС је политичка прошлост, мањинска влада није одраз жеље грађана Црне Горе и најважнија порука јесте да се грађани више не плаше да искажу своју политичку вољу. Партије које су учествовале, а које имају своје представнике у локалном парламенту сада морају озбиљно приступити формирању одговорне беранске власти која ће овај прелијепи град и ову богату регију наше земље домаћинским односом оживјети и претворити је у мјесто гдје се долази ради бољег живота – истиче он.

Додаје да се СНП отуђио од своје матичне политике у склопу коалиције "За будућност Црне Горе" са којом је био дио побједничког политичког таласа и од кога је добио пет посланичких мандата у националном парламенту.

– Последњим потезима, одступио је и од традиционалне политике коју је успоставио давнашњи СНП на челу са Момиром Булатовићем, а чији је основни политички постулат био борба против режима Мила Ђукановића. Данас, својим потезим, СНП тражи подршку ДПС-а и његових сродних партија чија је политика девастирала Црну Гору и која је покушала да уништи нашу Митрополију црногорско-приморску СПЦ и чија одбрана је покренула грађане да се као никада до сада уједине и одазову њеном позиву да литијама покажу свој одговор. Уједињена Црна Гора сматра да се власт у Беранама не може правити са субјектима који подршку за своје политичко дјеловање траже од посрнулог и палог режима и његових сурогат партија већ да се то мора тражити у склопу садашње политичке већине – истиче Добричанин.

Према његовом мишљењу, пријетња да ће, уколико не буду дио власти у беранама, СНП изаћи из свих других коалиција у градовима гдје су саставни дио власти је само пуцање из празног политичког пиштоља.

Како додаје, два политичка субјекта, који су своју побједу баштинили управо на борби против режима ДПС-а данас, својим чињењем доводе до његове рехабилитације и повратка посрнуле политичке мисли.

– Разлог оваквог дјеловања је остао мистерија јер разумног објашњења за овакав политички расплет једноставно нема. Цијела ствар око формирања мањинске владе базирана је на уцјенама и ставовима који су све само не одраз савремених демократских друштава. Kо може а ко не може у Владу одређују грађани на изборима, а не политичари који прижељкују оно што им по постигнутим резултатима припада само у склопу договора парламентарне већине. Уколико тај договор изостане, онда се рјешење тражи од оних који су нам указали повјерење а то су грађани на свеопштим изборима – истиче Добричанин.

Он подвлачи да је формирање владе у склопу парламентарне већине која је побиједила на изборима 30. августа 2020. године нешто за шта се Уједињена Црне Гора борила од самог почетка политичке кризе, те да је то ко ће бити на њеном челу најмање битно. Према његовом мишљењу, приоритетна питања која се морају рјешавати у Црној Гори су економски просперитет, борба против организоваог криминала, доношење закона о поријеклу имовине, ревитализација пољопривреде и сточарства, унапређење здравственог система и измјена већ превазиђеног система здравственог осигурања.

На питање да ли садашњи в.д предсједника Скупштине Страхиња Булајић треба да закаже сједницу парламента, одговара питањима.

– Да ли дијалогу треба дати предност над политичким ултиматумима? Да ли опет један народ у Црној Гори мора да се осјећа угроженим јер се сви они који су га газили полако враћају на власт? Парламентарну сједницу треба заказати онда када се све непознанице разјасне. На крају крајева, односно на почетку, намеће се питање ко подржава ову такозвану мањинску владу. Ми још увијек немамо договор око њеног формирања, а на сва уста чујемо кукњаву како се не заказује пленум. Поштоване колеге посланици и политички лидери, ви који сте кренули у ову опасну авантуру, прво се договорите чију ћете политичку подршку тражити и добити и ко ће бити конституенти ваше владе, а онда ћемо ми дати одговор на сва до сада постављена питања – закључује Добричанин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:14