Влада одлучује и „по дубини” / -Принтскрин
30/04/2022 u 12:00 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Договорена и расподјела фотеља: ДПС-у 200 функција „по дубини”

На нивоу јавниx и државних предузећа, установа и управних одбора у Црној Гори постоји скоро 600 функционерских мјеста која партије које су сада власт могу да подијеле између себе јер о тим фотељама одлучује Влада

Демократска партија социјалиста у међупартијском договору странака које су ушле у Владу и оних које је подржавају у Скупштини може да добије скоро 200 функција у државним предузећима и управним одборима, с правом да прва бира, сазнаје „Дан“ из извора из више владајућих партија.

Према неким процјенама на нивоу јавниx и државних предузећа, установа и управних одбора у Црној Гори постоји скоро 600 функционерских мјеста која партије које су сада власт могу да подијеле између себе јер о тим фотељама одлучује влада премијера Дритана Абазовића. Од тих 600 мјеста трећина припада ДПС-у.

Ову информацију нико није хтио званично да коментарише, али смо њену потврду добили из неколико извора.

– Истина је да постоји договор да ДПС-у може да припадне 30 одсто тих мјеста. Међутим, мало је вјероватно да ће то бити и остварено. Кратко је вријеме. Те позиције заузимају кадрови који су постављени за вријеме владе Здравка Кривокапића. Они имају уговоре и своја права, а у ДПС-у у овом тренутку нису спремни да се баве њима – рекао је један од наших саговорника који је желио да остане анониман.

ДПС као некада ДФ

Наши саговорници кажу да ће подјела функција „по дубини“ бити обављена без обзира да ли ће до краја бити реализована, како би свака партија знала шта јој припада.

Мањинска влада је орочена на годину дана и многе позиције у управним одборима, али и нека директорска мјеста неће нико дирати, јер процедуре дуго трају, а наредне године највјероватније слиједе нови избори и нова „подјела карата“.

У овом тренутку ДПС-у припада мјеста „по дубини“ отприлике као што је Демократском фронту припало након избора 30. августа 2020. године. Пошто ДПС има право да први бира, највјероватније ће им мјеста која покривају управо кадрови ДФ-а бити и најинтересантнија.

То, међутим, не значи да неке позиције неће бити преузете, истичу извори „Дана“.

Наравно да су директорска мјеста у управним одборима највећих предузећа која успјешно послују веома интересантна и да нико не може остати имун на њих. Од избора 30. августа 2020. до данас истекли су сви рокови који су функционерима ДПС-а гарантовали „бијели хљеб“, односно плате и након напуштања функција, тако да овај „повратак у игру“ партије Мила Ђукановића за њих долази у правом тренутку.

У сваком случају, позиције у управним одборима и директорска мјеста у Електропривреди, ЦЕДИС-у, Луци Бар, рудницима, великим јавним предузећима и установама неће бити тек тако препуштени старој власти и врло брзо ће доћи до промјена у њима.

Према незваничним информацијама нашег листа, постоји и шема по којој би у компанијама и предузећима у којима је кадар ДПС-а заузео позицију директора његов замјеник и предсједник управног одбора морају бити из ГП УРА или Социјалистичке народне партије, односно из осталих партија које су у Влади.

У ДПС-у су посебно задовољни што ће, ако буду хтјели, у наредном периоду моћи да значајан број смијењених директора у образовним установама врате на радно мјесто.

Они сматрају да је бивша министарка Весна Братић оставила пустош у образовном систему и да многи директори који су неправедно смијењени имају право да се врате на старо радно мјесто.

Кадровске промјене подразумијевају и процедуре, односно одлуке Владе, затим одлуке управних одбора итд. Али, исплати се чекати и квота од 30 одсто за некога ко подржава извршну власти а не носи одговорност коју има Влада у сваком случају је веома привлачна за ДПС.

Нисмо успјели да сазнамо колико ће процената „по дубини“ добити остале партије, али је сасвим јасно да ниједна партија неће одустати од значајних мјеста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:41