/ - KAREN DONFRID SKRINšOT- YOUTUBE (CHICAGO COUNCIL ON GLOBAL AFFAIRS)
21/04/2022 u 22:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Званичница Стејт департмента долази у ЦГ: Подржаће приступање ЕУ и борбу против корупције

Прво ће 25. априла ићи на Косово, а потом у Србију 26. априла. Косову ће захвалити је пружило уточиште Авганистанцима и Украјинцима, те подстаћи рад на реформама за демократску консолидацију

Помоћница државног секретара САД за европске и евроазијске послове др Карен Донфрид отпутоваће на Западни Балкан од 25. до 29. априла, а посјетиће Црну Гору, Албанију, Босну и Херцеговину, Косово, Црну Гору, Сјеверњу Македонију и Србију. Саопштење о томе је објављено на сајту Стејт Департмента,пише портал RTCG.

Прво ће 25. априла ићи на Косово, а потом у Србију 26. априла.  Косову ће захвалити је пружило уточиште Авганистанцима и Украјинцима, те подстаћи рад на реформама за демократску консолидацију.

-Позваће Србију да унаприједи реформе за своје европске интеграције, унаприједи регионалну стабилност и просперитет, разговара о могућностима даље енергетске диверсификације и прошири билатералне безбједносне и економске везе. Она ће поновити потребу да се Србија и Косово поново укључе у дијалог који води ЕУ-пише у саопштењу

Наводи се да ће 27. априла, у Босни и Херцеговини Донфрид охрабрити званичнике да наставе са учешћем у институцијама на свим нивоима власти како би унаприједили функционалност и здраворазумске реформе за већи просперитет и да би БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ. Она ће позвати БиХ да на вријеме одржи јесење изборе и оствари напредак у борби против ендемске корупције.

У Сјеверној Македонији, 28. априла, Добнфрид ће се састати са владиним лидерима како би сигнализирала америчку снажну подршку преговорима Сјеверне Македоније о приступању ЕУ и захвалила им на њиховој континуираној помоћи Украјини. Она ће позвати најновију чланицу НАТО-а да настави блиску сарадњу на низу регионалних, безбједносних и одбрамбених питања у циљу промовисања демократије и регионалне стабилности.

Донфрид ће 28. априла обиљежити 100 година америчко-албанских дипломатских односа и захвалити Албанији на партнерству у Савјету безбједности Уједињених нација и на њеној посвећености суверенитету и територијалном интегритету Украјине пред руском агресијом. Она ће такође подвући снажну подршку приступању Албаније ЕУ и регионалној економској интеграцији, као и нагласити потребу да се у потпуности спроведе реформа правосуђа и поведе борба против корупције.

-Донфрид ће отпутовати у Црну Гору 29. априла, гдје ће истаћи подршку САД и потребу за убрзавањем рада на евроатлантском путу Црне Горе и приступању ЕУ, јачању чланства у НАТО-у и подршци заједничким вриједностима, укључујући борбу против корупције. Она ће се захвалити и Црној Гори што се придружила санкцијама ЕУ Русији у знак подршке Украјини, пружању хуманитарне и безбједносне помоћи, као и што је затворила ваздушни простор за руске авионе-пише у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 09:28