/ фото: Саша Матић
23/09/2021 u 18:03 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Донијете смјернице за јачање етике и интегритета функционера извршне власти

Влада је донијела и одлуку о образовању Комисије за праћење спровођења и извјештавање о Програму развоја информационо-комуникационих технологија правосуђа

Током данашње 40. сједнице Влада Црне Горе донијете су Смјернице за јачање етике и интегритета високих функционера извршне власти.

- Циљ овог документа је да пружи подршку високим функционерима извршне власти у поштовању стандарда интегритета и јачање повјерења јавности у обављање њихових дужности, афирмација и унапређење достојанства и угледа ради остваривања заједничког добра и јавног интереса, као и јачање повјерења грађана у рад државних органа. Смјернице се односе на предсједника, потпредсједника и чланове Владе, државне секретаре у министарствима, савјетнике предсједника и потпредсједника Владе, старјешине органа управе, као и лица којима је престала наведена функција двије године по престанку функције- речено је из Владе.

Донешена је и одлуку о образовању Комисије за праћење спровођења и извјештавање о Програму развоја информационо-комуникационих технологија правосуђа 2021–2023. година и реализацију Акционог плана за његово спровођење.

- Правосудни информациони системи, као јединствени систем судова, државних тужилаштава, Управе за извршење кривичних санкција и Министарства правде, људских и мањинских права, треба да свакој од институција у оквиру система правосуђа обезбиједи електронски приступ подацима и аутоматизацију процеса, и то искључиво у оним сегментима дефинисаним законски утврђеним правима, и у складу са надлежностима и обавезама. Успостављање пуне интероперабилности између институција и увођење електронских сервиса у функционисање правосуђа ће убрзати службену комуникацију између правосудних институција, као и службену комуникацију истих према корисницима њихових услуга, повећаће ефикасност рјешавања предмета, те произвести финансијске уштеде правосудним институцијама и корисницима њихових услуга- навели су након сједнице из Валде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:13