Фото: Документ / - Фото: Документ
28/04/2022 u 11:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Достављен предлог: Нова већина затражила одлагање локалних избора

Подсјећамо, мандатар за састав нове владе Дритан Абазовић казао је да подржава иницијативу да се локални избори одрже у једном дану

Посланички клубови партија нове скупштинске већине Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалистичке народне партије (СНП), ГП УРА, Бошњачке странке и Социјалдемократске партије, доставили су Скупштини иницијативу којом траже допуне Закона о локалној самоуправи ради одлагања одржавање локалних избора у 14 општина за 30. октобар 2022. године.

Предлог допуне закона потписали су  Данијел Живковић (ДПС), Милош Конатар (УРА), Кенана Струјић Харбић (БС), Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) и Драган Ивановић (СНП).

image
- - Фото: Документ
image
- - Фото: Документ

-На основу члана 93 став 1 Устава Цме Горе, а у складу са чланом 130 Пословника Скупштине, подносимо Предлог закон о допуни закона о локалној самоуправи, ради стављања у скупштинску процедуру. Такође, у складу с чланом 151 Пословника Скупштине Цме Горе, предлажемо да се овај Предлог закона донесе по хитном поступку- наводе у документу.

image

Фото: Документ

- Фото: Документ

Они наводе да је  Европска комисија у Извјештају за Црну Гору за 2019. годину, у поглављу које се односи на изборе, оцијенила  “да су локални избори наставили да се одвијају једни за другима, што чини посматрање са међународног нивоа тешким и оставља мноштво прилика да се тврди да постоје неправилности које се не могу независно цијенити.”

image

Фото: Документ

- Фото: Документ

- Извјештај Европске комисије о Црној Гори за 2020. годину, поред оцјене да још увијек није спроведена свеобухватна и инклузивна ревизија изборног оквира, такође садржи констатацију: „да упркос међупартијском споразуму да се локални избори одржавају на исти дан, правни оквир још увијек предвиђа могућност њиховог организовања у различитим терминима”. Скупштина је у децембру 2020 године, формирала Одбор за свебухватну изборну реформу који је добио задатак да припреми законодавне реформе до краја 2021. године. Због непостојања конструктивног ангажовања свих парламентамих актера није дошло до политичког дијалога, те стога, Одбор за свеобухватну изборну реформу није испунио задатак стварања нормативног оквира за одржавање свих редовних локалних избора у Црној Гори у једном дану, уважавајући препораке ОЕБС/ОДИХР-а. Предсједник Црне Горе је у складу са својим Уставним надлежностима расписао изборе за одборнике у наведеним скупштинама јединица локалних самоуправа, а узимајући у обзир да слиједи расписивање избора за одборнике и у другим скупштинама јединица локалних самоуправа, предлажено је да се обједини одржавање избора у 14 јединица локалних самоуправа у истом дану, за 30. октобар 2022. године - наводе у документу.

Нова већина предлаже одлагање локалних избора, Абазовић подржава

.

Подсјећамо, мандатар за састав нове владе Дритан Абазовић казао је да подржава иницијативу да се локални избори одрже у једном дану.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:54