Demokratska partija socijalista / - DPS
13/09/2023 u 13:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS: Abazović vrši pritisak da bi zamaskirao sopstvenu odgovornost

Iz DPS-a rekli su da neće proći nevješti pokušaj Abazovića da sa sebe i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića skine teret odgovornosti za rasulo u bezbjednosnom sektoru

Premijer Dritan Abazović vrši pritisak na tužilaštvo da bi zamaskirao sopstvenu odgovornost za rasulo u bezbjednosnom sektoru, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz te stranke rekli su da neće proći nevješti pokušaj Abazovića da sa sebe i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića skine teret odgovornosti za rasulo u bezbjednosnom sektoru.

„Po već viđenom scenariju, baš kao i kada je otkriveno da se cigarete nijesu spaljivale, već švercovale i preprodavale i to pred očima funkcionera URA-e, ujedno zaduženih za bezbjednost države, Abazović i sada, kao i tada, izigrava istražitelja i tužioca i pokušava da zamaskira ličnu odgovornost“, kaže se u saopštenju.

Iz DPS-a su naveli da je činjenica da su nakon 2020. godine politizovane dvije institucije koje čine stub bezbjednosti države – Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Prema njihovim riječima, te institucije su u toj mjeri privatizovane da čak jednom od njih neformalno upravlja Abazovićev prijatelj, koji je na visoku funkciju postavljen, iako u svojoj biografiji ima čak dva pokušaja ubistva.

„Po toj matrici, političke i lične bliskosti sa Abazovićem i krugom oko njega, kadriralo se i u MUP-u, kojim pola radnog vremena (drugu polovinu je koordinator Ministarstva odbrane) rukovodi nestručni i neznaveni turizmolog“, kaže se u saopštenju.

Zakoni o unutrašnjim poslovima i o ANB-u, kako su naveli iz DPS-a, jasno definišu čija je dužnost da se bavi kontraobavještajnom zaštitom institucija i obezbjeđivanjem predmeta koja čine dokaze u krivičnim postupcima.

„Ne želeći da prejudiciramo nalaze istrage, očekujemo da će tužilaštvo uspjeti da se odupre Abazovićevim pritiscima i završi istragu ovog skandaloznog događaja, koji je, nažalost, pokazao da bezbjednosni sistem države ne funkcioniše, a jasno je ko je za to kriv“, rekli su iz DPS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 08:39