ДПС Цетиње / - фото: ДПС Цетиње
17/06/2021 u 19:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС Цетиње: Игнорисање прописа и незаконити радови, показатељ односа СПЦ према држави и сакралним обjектима

Биће ипак да у питању ниjе никакво незнање, него намjерно иг-норисање државних органа и врло организовано уништавање црногорске сакралне културне баштине, наводе из ДПС-а

Српска православна црква у Црноj Гори, по правилу, већ децениjама „не зна“ да су им потребна рjешења и дозволе надлежних институциjа за извођење грађевинских радова или било каквих других интервенциjа за заштићеним културним добрима, па jе тако и овог пута са претварањем просториjа Цетињског манастира у тоалете, казали су из Општинског одбора Демократске партиjе социjалиста Приjестонице поводом данашњих догађаjа у цетињском манастиру.

Подсjећамо, група грађана jе протестовала испред Цетињског манастира због радова коjи се изводе унутар манастира. Тражили су да се радови обуставе док се надлежне институциjе не изjасне да ли уопште ти радови могу да се изводе и док се не обjави да ли постоjи дозвола.

Из ДПС Цетиње су казали да jе занимлjиво да поред толико подниjетих приjава и рjешења за обуставу радова коjе су у раниjем периоду издавале надлежне инситутуциjе када би откриле нелегалне радове коjе jе изводила СПЦ, они и далjе тврде да „не знаjу“ да су дозволе неопходне.

"Биће ипак да у питању ниjе никакво незнање, него намjерно иг-норисање државних органа и врло организовано уништавање црногорске сакралне културне баштине. Начин на коjи jе данас Гоjко Перовић разговарао са грађанима и рестаураторима, чиjи jе посао заштита културне баштине, наjболjе говори у прилог томе", наводе из цетињског ДПС-а.

Посебно jе кажу, поразна чињеница да сви надлежни органи ћуте већ данима.

"И данас кад су грађани Цетиња и професионалци из области рестаурациjе и конзервациjе упознали jавност са незаконитим радовима у манастиру, реакциjа jе дошла као резултат огромног притиска, у атмосфери коjа jе била на ивици инцидента. Наравно, то и не чуди, ако се има у виду да свим руководиоцима у извршноj власти позициjе зависе од волjе Српске православне цркве, у првом реду у Министарству културе, просвjете, науке и спорта, преко Управе за инспекциjске послове, до Управе за заштиту културних добара. Сви они одлично знаjу да ово ниjесу радови „због туриста“, него да jе риjеч о континуираном злочину над црногорском културном баштином и, у конкретном случаjу, о припремама за долазак српског патриjарха Порфириjа у септембру због потписивања Темелjног уговора", наводи се у саопштењу.

Они додаjу да сви они грађанима Црне Горе дугуjу одговоре шта се и због чега ради у Цетињском манастиру, по чиjем налогу и са коjим дозволама, а ако дозволе не постоjе када ће Закон о заштити културних добара бити примиjењен и када ће СПЦ сносити послjедице за злочин над црногорском светињом.

"Или ће се поново, као и у низу других случаjева кршења закона од стране СПЦ, руководити изjавом премиjера Здравка Кривокапића да црква не подлиjеже овоземалjским законима. Светиње сте дали, и то да их претворе у тоалете", заклjучено jе у саопштењу цетињског ДПС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 14:10