DPS / - DPS
24/03/2024 u 16:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS: Današnji dan opomena nacionalistima i sljedbenicima tuđih interesa

U Demokratskoj partiji socijalista osvrćući se na 25. godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, ističu da je današnji dan ujedno i podsjećanje na žrtve koje su uzaludno izgubile živote u ratu Miloševićevog režima protiv gotovo cijelog svijeta i opomena novim generacijama političara.

Kako dodaju, zahvaljujući državnoj politici koju je predvodio Milo Đukanović Crna Gora uspjela je da zaštiti svoje građane, da sačuva brojne ljudske živote i infrastrukturu. ističu da današnji dan, treba da podsjeti kakvu je štetu ovom regionu nanijela politika koja je etnički čisteći druge narode pokušavala da osvoji što veću teritoriju i ostvari nacionalistički san o Velikoj Srbiji.

Kako navode u saopštenju,  tačno prije 25 godina, dok je Miloševićev režim sprovodio vojne i paravojne akcije etničkog čišćenja Kosova od Albanaca, NATO je započeo bombardovanje koje je trajalo 78 dana.  

Ističu da današnji dan treba da podsjeti kakvu je štetu ovom regionu nanijela politika koja je etnički čisteći druge narode pokušavala da osvoji što veću teritoriju i ostvari nacionalistički san o Velikoj Srbiji.

 - Srbija je doživjela ogromnu materijalnu štetu, a nažalost veliki broj nevinih građana je poginuo. Zato je današnji dan ujedno i podsjećanje na žrtve koje su uzaludno izgubile živote u ratu Miloševićevog režima protiv gotovo cijelog svijeta i opomena novim generacijama političara.  Zahvaljujući državnoj politici koju je predvodio Milo Đukanović uspjela da zaštiti svoje građane, da sačuva brojne ljudske živote i infrastrukturu. Tadašnje državno rukovodstvo koje je predvodila naša partija, znalo je da je najveći nacionalni interes Crne Gore da se sačuva mir i da se izbjegnu ogromna materijalna razaranja. Zato i pored najstrašnijih pritisaka tadašnje rukovodstvo Crne Gore nije podleglo namjeri Miloševića da našu zemlju uvede u rat za tuđi račun. U isto vrijeme, Crna Gora je bila utočište mnogima koji su izbjegli iz tog rata spašavajući živu glavu: preko 100.000 Albanaca sa Kosova, ali i veliki broj građana Srbije koje je Miloševićev režim proganjao, uključujući i neke od lidera tadašnje srpske opozicije našlo je sklonište u našoj državi - navode u saopštenju DPS-a.

Đeljošaj: Humanitarnom vojnom intervencijom zaustavljena Miloševićeva politika zločina

Dodaju da ta politika koja je prije dvije i po decenije poražena na svim poljima, nije se smirila, već danas ima svoje zastupnike u vladajućoj većini Crne Gore.

- Čovjek koga je ova vladajuća većina postavila na čelo parlamenta, i stranke koje su i dalje aktivne na političkoj sceni Crne Gore, a bile su puke ekspoziture Slobodana Miloševića, umjesto da se pokaju što su oni ili njihovi ideološki prethodnici, gurali Crnu Goru u rat i provocirali gubitke života i materijalno razaranje, danas nam pokazuju da ništa nijesu naučili za 25 godina. Samo ih želja za vlašću i foteljama zaustavlja da ne kažu ono što zaista misle, već glume pomiritelje i mirotvorce, dok čine sve da Crnu Goru izguraju sa evropskog puta, tragajući za političkom formulom kako u novim vremenima postići isto ono što nije uspjelo u ratovima devedesetih u BiH i na Kosovu, kada je preko stotinu hiljada ljudi izgubilo svoje živote. Sa takvim ljudima u aktuelnoj vlasti, nikoga ne treba da iznenadi kada NATO izađe sa podacima iz sopstvenih istraživanja, da je tokom posljednje godine u Crnoj Gori evidentiran pad podrške Alijansi za 12 procenata - zaključuju u ovoj partiji.  

(VIDEO) Lekić prije 25 godina govorio o NATO bombardovanju: Zločin za koji se moraju ustanoviti odgovorni

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:53