DPS / - DPS
12/11/2023 u 08:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS Danilovgrad: Zahvaljujući odbornicima vlasti, naš predlog o uvećanju studentskih stipendija nije usvojen

Da je amandman usvojen, studentske stipendije, koje danas iznose 100 eura za osnovne odnosno 120 eura za master studije bi iznosile 200 odnosno 240 eura, kazali su iz DPS-a

Uoči XV sjednice Skupštine opštine Danilovgrad, Klub odbornika Demokratske partije socijalista je podnio amandman na Predlog odluke o izmjenama Odluke o budžetu za 2023. godinu, kojim smo tražili uvećanje studentskih stipendija. Međutim, amandman, zahvaljujući odbornicima vlasti, koju čine PES-Demokrate-DF-URA, nije usvojen, kazali su iz Kluba odbornika DPS Danilovgrad.

- Da je amandman usvojen, studentske stipendije, koje danas iznose 100 eura za osnovne odnosno 120 eura za master studije bi iznosile 200 odnosno 240 eura. Da je ovakav odnos odbornika vlasti besmislen, u prilog govori i podatak da na računu za stipendije već postoji dovoljno novca kojim bi se povećanje istih moglo pokriti do kraja ove godine, a da povećanje stipendija za narednu godinu iznosilo bi svega 0.5% ukupnog budžeta Opštine - dodaju u saopštenju.

Kako navode, ovim amandmanom željeli su da nastave pozitivnu praksu, "budući da je Danilovgrad među prvim opštinama u Crnoj Gori uveo studentske stipendije, te da su iznosi istih tokom svih prethodnih godina, bile među najvećim u državi."

- Kroz ovaj amandman, da je imalo sluha od strane lokalnih vlastodržaca, željeli smo da pošaljemo jasnu poruku mladim ljudima, danilovgradskim studentima, da grad cijeni vanserijske rezultate koje postižu u okvirima svog obrazovnog procesa, da smo ponosi jer su baš u ovom gradu ponikli i jer baš u ovom gradu žive i da nam je stalo da ih zadržimo ovdje da svoja znanja i vještine implementiraju baš u našoj opštini zarad njenog sveukupnog razvoja i napretka - kazali su iz DPS-a.

Takođe, kako dodaju, s obzirom da u Crnoj Gori inflacija divlja, te da ista pogađa skromne studentske budžete, smatrali smo da bi uvećanje studentskih stipendija značilo i kakvo-takvo poboljšanje ekonomskog položaja studentske populacije iz Danilovgrada, ali i demonstraciju odgovornog pristupa lokalnih odbornika prema jednom od problema s kojima se suočavaju mladi ljudi.

- Povećanje studentskih stipendija, između ostalog, trebalo je da služi i kao stimulativni mehanizam za danilovgradske đake i studente da ulažu dodatne napore da postižu sjajne rezultate na planu obrazovanja, koji služe na ponos, ne samo Danilovgradu, već i Crnoj Gori - kazali su.

Međutim, kako navode, danilovgradska lokalna vlast time što je tokom cijelog trajanja sjednice iznalazila kojekakve razloge da odbije amandman, koji su valjanom argumentacijom pobijeni, pokazala je gdje se na njihovoj agendi nalaze mladi ljudi.

- I nemojte danilovgradsku javnost, gospodo iz vlasti, zamarati pričama kako će stipendije biti uvećane sljedeće godine kako biste pravdali vaš današnji postupak. Nemojte, jer ste još jednom u lokalnom parlamentu demonstrirali klasično politikanstvo, sve iz razloga jer nijeste mogli da podnesete da je inicijator i predlagač ovog amandamana DPS - naveli su.

Da zaključimo, dragi mladi ljudi, odbornici Demokratske partije socijalista u Danilovgradu će ponovo podnijeti isti amandman onda kad se bude raspravljalo o Budžetu za 2024. godinu, a sve iz razloga jer vi zaslužujete da kroz rad u klupama lokalnog parlamenta štitimo vaše najbolje interese i u kontinuitetu radimo na poboljšanju vašeg položaja na svakom, pa i na ekonomskom planu, poručuju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. mart 2024 02:53