дпс илустрација / - дпс илустрација
20/11/2021 u 13:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС Комисија за бригу и унапређења квалитета живота старије популације: Нова власт занемарује пензионере

Таква политика, истичу они, која почива на платформи уништавања свега достигнутог афирмише крајњи апсурд да све почиње од нове власти, изазвала је тешке посљедице у сфери запошљавања, здравства, кадровске и наравно социјалне политике

У контексту укупног друштвеног и економског развоја наше земље, изузетно важно мјесто припада и корпусу социјалне политике. Независно од достигнутог степена развијености у периоду транзиције, одређени слојеви друштва и специфичне социјалне групе, објективно се налазе на прагу или у зони сиромаштва. У том погледу, ни Црна Гора није изузетак, поручено је из ДПС Комисије за бригу и унапрјеђења квалитета живота старије популације.

 - Међутим, оно што посебно карактерише кретања и односе на овом плану, у посљедних  петнаестак мјесеци, односи се на неприхватљиве, назадне и ретроградне политике актуелног владајућег режима. Умјесто да и у овој, као и у свим другим областима, наставе са спровођењем раније усвојених, на демократској основи, нормативних аката и њиховим могућим унапријеђењем - Влада и ресорно Министарство финансија и социјалног старања опредијелили су се за урушавање темељних вриједности социјалне политике - наводе из ДПС-а.

Таква политика, истичу они, која почива на платформи уништавања свега достигнутог афирмише крајњи апсурд да све почиње од нове власти, изазвала је тешке посљедице у сфери запошљавања, здравства, кадровске и наравно социјалне политике.

 - Црна Гора и њена Влада биле су препознате у региону и шире по стратегијама и мјерама за побољшање животног стандарда корисника права из пензијског и инвалидског осигурања. Нужно је истакнути достигнућа претходних влада, и укупно државе, на очувању и унапријеђењу друштвеног и материјалног положаја пензионерске популације, што се најбоље огледа кроз дугогодишњу реализацију социјалног програма. У томе свакако предњаче субвенционирање одмора и опоравка пензионера, суфинансирање стамбене изградње, затим набавке зимнице, рад клубова пензионера, додјелу једнократних помоћи - додају они.

Такође, како наводе из ДПС-ове Комисије, склопљено је више стотина уговора о пословној сарадњи са банкама, микрокредитним финансијским институцијама и другим субјектима за набавку роба и услуга под повољним условима.

 - За реализацију мјера и активности које су у надлежности Фонда ПИО Црне Горе из буџета Фонда у посљедње четири године, закључно са 2020. годином, издвојена су средства у висини од 10,19 милиона еура. Буџетом Фонда за 2021. годину у ту сврху планирана су средства у висини од 4.320.600 еура, што чини 0,95% од укупно планираног Буџета - наводе они.

Правећи паралелу са текућом годином, када је дошло до промјена на челу Фонда, као и саставу Управног одбора, ова врста давања, како наводе,  малтене је заустављена из политичких разлога, као вид кажњавања пензионерске организације, а индиректно и наших пензионера, лишавајући их свих модалитета помоћи.

 - Посебно је индикативно заустављање стамбене изградње за социјално најугроженије кориснике пензија, коју активност је Фонд ПИО спроводио у сарадњи са Савезом удружења пензионера, Министарством рада и социјалног старања и јединицама локалне самоуправе. За ове намјене у периоду 2017-2020 године, издвојено је 4,97 мил. еура или годишње по око 1,24 мил. еура. Резултат наведених активности јесте 510 изграђених и усељених стамбених јединица, као и око десет планираних пројеката, чија је реализација заустављена - додају.

У ДПС-у оцјенњују да се нова власт не бави се најбројнијом популацијом, чему иде у прилог чињеница да најављени "Маршалов план" препознаје све категорије становништва, осим пензионере.

 - Из свега изнијетог, више је него јасно да ако постојећа гарнитура настави са оваквом крајње неприхватљивом политиком у социјалној сфери, односно уколико не дође до снажног заокрета који би неминовно морао бити утемељен на агенди ДПС-а и проевропских снага, реално је очекивати да може доћи не само до повећања негативних тенденција, него и до слома укупног система социјалне политике. За нужне промјене политике владајуће гарнитуре, неопходно је организованије и ефикасније ангажовање не само опозиционих странака, него и осталих друштвених структура - тврде они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:15