Кривокапић / Фото: Иван Петровић Ипе
12/11/2021 u 09:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС оптужује Кривокапића: Владу предводи антиваксер који се подсмијава грађанима

Ово није више политика, овдје се ради о животу и смрти, кажу из ове опозиционе партије

Демократска партија социјалиста (ДПС) назвала је премијера Здравка Кривокапића декларисаним антиваксером. 

Како кажу, Црна Гора је већ мјесецима у слободном паду, без ефикасне и компетентне Владе, а држава наставља да ниже црне рекорде у епидемији коронавируса. 

- У посљедњих десет дана битку са короном изгубило је 78 грађана, док премијер Kривокапић јавно у парламенту изјављује да су подаци о смртности, које саопштава Институт за јавно здравље, нетачни и да се беспотребно драматизује ситуација. Према подацима ИЈЗ од почетка мандата ове Владе Црна Гора је, само због короне, изгубила више становника (1.670) него што је Шавник имао на почетку епидемије (1.527). Указивање на ове катастрофалне податке, једини невакцинисани премијер у Европи, сматра само пуком политизацијом. Питамо се да ли може горе од овога- наводе из ДПС-а.

Тврде да Црна Гора има знатно већу стопу смртности од Бразила па, како тврде, није искључено да правда ускоро закуца на врата најодговорнијих у Црној Гори, а то су, како наводе, Kривокапић и министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

- Елемената погрешног поступања и непоступања у контроли епидемије се накупило више него довољно а плаћали смо их најскупље - људским животима. Ова дјела не застаријевају. Са овом Владом смрт од ковида у Црној Гори је постала свакодневица, тужна рутинска вијест, која се саопштава као нешто што је очекивано у борби против јачег непријатеља и за шта су криви искључиво грађани јер се не вакцинишу. Нећемо на то да пристанемо. Одупирали смо се корони, у једном тренутку је и побиједили. Убијеђени смо да и сада можемо да будемо бољи али нам, поред вакцина, треба компетентно и одговорно спровођење читавог сета мјера које би дале резултате. Нажалост, у Црној Гори не само да не опада број преминулих, већ ковид улази у све поре здравственог система, онемогућавајући функционисање цјелокупног система здравствене заштите грађана. Ово није више политика, овдје се ради о животу и смрти. Без имало жеље да се на овој теми политички надгорњавамо, јер је ово трагедија укупног црногорског друштва, свих нас који свакодневно губимо своје најмилије, своје рођаке, пријатеље – требају нам промјене. Умјесто саопштавања истине, премијер Kривокапић наставља да понижава и потцјењује грађане манипулишући подацима.Неопходна је отворена и јасна комуникација са грађанима, враћање повјерења у здравствени систем и доносиоце одлука, доношење сета ефикасних мјера, подизање свијести о значају вакцинације. Све оно што ова Влада не умије и не може- поручују они. 

Додали су да ће захтијевати одговорност највиших државних функционера који су задужени за стратегију одбране државе и грађана од невидљивог непријатеља.

- Дошао је тренутак да утврдимо шта сте радили ових годину дана, како сте растурили све што вам је остављено, да видимо ко је одговоран за све аљкавости и нечињење. Између осталог, да сазнамо да ли се неко подсмијава грађанима, медицини и науци, тако што на челу Савјета за борбу против ковида, највишег државног тијела, држи дезертера – антиваксера. Kо се то игра са животима грађанима Црне Горе?- питају се у ДПС-у.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:19