Sa sjednice Vlade / - SA SJEDNICE VLADE
11/06/2022 u 14:19 h
Mili Prelević, Milica KrgovićMili Prelević, Milica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС-ов јуриш на фотеље Демократа и Фронта

На некој од двије најзначајније функције у Пошти ће бити члан ИО ДПС-а Михаило Анђушић, у ЕПЦГ иде предсједник ДПС-а Главног града Часлав Вешовић, док ће на руководеће функције у ЦЕДИС отићи Осман Нурковић, бивши министар саобраћаја из БС...

Према незваничним информацијама, црногорске партије које су у власти могу да рачунају на, вјеровали или не, око 600 функција у државном апарату, предузећима, јавним установама и институцијама, које су и даље на мети политичких странака, али су и, често, предмет политичке трговине.

О овоме се највише говорило након формирања владе Здравка Кривокапића када се у јавности манипулисало информацијама ко је колико добио функција и у којим предузећима, јер су сви, то је познато, били незадовољни. Да ли су успјели за вријеме трајања те владе да приграбе фотеље које су планирали скоро је немогуће утврдити, али се спекулисало подацима да је Демократски фронт требало да добије 264 позиције, Социјалистичка народна партија 88, а да су Демократе и Грађански покрет УРА могли да подијеле 145 функција.

Тешко је рећи и да ли ће се нешто промијенити у политици Владе према партијском запошљавању, али је чињеница да се све чешће говори о новом јуришу на фотеље који ће, овога пута, започети Демократска партија социјалиста, која не може у Владу, али може у владина предузећа и то на мјеста која покривају Демократе и кадрови Демократског фронта.

За сада је договорено да ДПС преузме неколико најважнијих државних компанија – Електропривреду Црне Горе, Луку Бар, Поште Црне Горе и Инвестиционо-развојни фонд...

У овим предузећима се и у борду директора и на позицијама извршних директора очекују брзе смјене руководилаца из редова ДФ-а и Демократа. Ту се у првом реду налазе Милутин Ђукановић и Никола Ровчанин као руководећи кадрови ЕПЦГ, затим Илија Пјешчић, извршни директор Луке Бар, затим још један кадар Демократа Драган Туфегџић, извршни директор Поште Црне Горе, и Велизар Калуђеровић, предсједник одбора директора Инвестиционо развојног фонда. Према сазнањима "Дана" из незваничних, али поузданих извора из врха црногорске власти, још није одлучено коме ће припасти мјеста извршних директора а коме предсједника управних одбора и борда директора, али је извјесно да брзо долази до промјена.

Нема пакта о "ненападању"

Промјене у највећим државним компанијама и институцијама су очекиване, мада је јавност била изненађена зашто се и до сада нису догодиле. Спекулисало се да су кадрови Демократа и ДФ-а и даље на руководећим мјестима јавних предузећа и управа, јер ове партије имају договор са премијером Дританом Абазовићем о "ненападању". Показало се, међутим, да то није тачно.

Управо се ове важне управе које би требало да преузме ДПС налазе на списку, а ради се о – Управи за кадрове, Управи за катастар, Управи за угљоводонике и Управи за безбједност хране. И о овоме су писали црногорски медији.

Због реформе државне управе којом је предвиђено да дође до раздвајање управа, садашња радна мјеста директора ће по аутоматизму бити укинута.

ДПС-у би требало да припадну и руководећа мјеста у Заводу за школство, Заводу за заштиту културних споменика, Народном музеју. Затим Болница Бар, Болница Котор и Дом здравља у Котору и тај списак, сигурно, није коначан.

Тако ће на некој од двије најзначајније функције у Пошти Црне Горе бити члан Извршног одбора Демократске партије социјалиста и шеф Клуба одборника ДПС-а Главног града Михаило Анђушић. Готово је сигурно да у Електропривреду Црне Горе иде предсједник Одбора ДПС-а Главног града Часлав Вешовић, док ће на руководеће функције у ЦЕДИС отићи Осман Нурковић, бивши министар саобраћаја и високи функционер Бошњачке странке. На Инвестиционо-развојни фонд (ИРФ) "намерачио" се Радуле Раонић, бивши савјетник бившег премијера Душка Марковића, док ће у Управу за некретнине бивши директор Управе царина и АНБ-а Владан Јоковић.

Незванично, и бивша министарка економије Драгица Секулић је заинтересована за неко руководеће мјесто у Електропривреди Црне Горе и поводом тога се, ових дана, консултовала са предсједником партије и државе Милом Ђукановићем.

Смјена очекује и Јовану Нишавић, директорку Управе за кадрове, која је по писањима медија кадар Марка Милачића, као и Кочу Ђуришића, директора Управе за катастар, који је кадар ДФ-а.

О партијском запошљавању се говорило и на последњој сједници Владе Црне Горе.

Премијер Дритан Абазовић је казао да имамо домаћински однос искључиво према политичким партијама.

– То је партијски, а не државни интерес – поручио је Абазовић.

Ова његова изјава даје наду да након смјене руководилаца неће доћи до новог таласа запошљавања куварица, чувара, електричара, правника, економиста... мимо закона и због партијских интереса. Тешко то могу да издрже и веће државе од наше.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:30