/ - фото илустрација
30/11/2021 u 15:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС Пљевља: Рудник угља је примјер урушавања успјешне компаније

Свјесно или не, краткорочним потезима за рад партијских или личних интереса угрожавају опстанак Рудника, ТЕ и живот у Пљевљима, истичу у саопштењу

Општински одбор ДПС Пљевља саопштио је да свјесни ситуације да је та општина у многоме ослоњена на рад Рудника угља и ТЕ Пљевља, дужни су да упознају грађане са "катастрофалном пословном политиком новог менаџмента у овим компанијама".

- Кадровска политика позната као "непотизам по дубини" довела је до сљедећих пословних  података који су добијени  поређењем трећег квартала 2020. и 2021. године: Пословни приходи су смањени са 31 милион на 28 милиона; Готовина је смањена са 6 милиона на 2,1 милион; Нето профит је преполовљен, са 7,5 милиона на 3,6 милиона.  Негативан тренд код кључних индикатора пословања захтијевао је оптимизацију пословања и ажурност у наплати потраживања. Менаџмент је радио супротно: Укупан број запослених је повећан са 852 на 1.060; Укупан трошак зарада је повећан за 800 хиљада; Трошак накнада УО је увећан за 50%; Трошак донација и спонзорстава је више него удвостручен; Раст обавеза за преко 8 милиона; Потражавања од купаца су повећана на 9,3 милиона ( са 5,5 милиона на 9,1 милион од матичног предузећа - ЕПЦГ). Овај податак указује на ниску ликвидност ЕПЦГ и додатно упозорава на погоршање њеног финансијског стања. ЕПЦГ је обавезе према матичним предузећима повећала са 16 милиона на 21 милион- наводе у саопштењу.

Како кажу, "свједоци смо превртања машина изван дјелокруга Рудника, најаву куповине нових по значајно већим цијенама од купљених у ранијем периоду".

- Све ово говори да морамо сви заједно дићи глас на свјесно урушавање термо-енергетског комплекса док није касно. Не смијемо гледати оно што је очигледно и ћутати. Јер стабилан рад и добри економски показатељи су главни адут за опстанак ТЕ Пљевља а ови данашњи све раде да то уруше. Свјесно или не, краткорочним потезима за рад партијских или боље речено личних интереса угрожавају опстанак не само Рудника и ТЕ већ и живот у Пљевљима- истичу у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:10