Црно језеро / -илустрација
19/08/2023 u 11:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS poziva Vladu da zaštiti NP Durmitor od devastacije

Oni su rekli da se, i pored činjenice da je NP Durmitor pod zaštitom UNESCO-a i da je strogo zabranjena eksploatacija šume, nažalost svjedoči gotovo svakodnevnom ugrožavanju njegove pejzažne ljepote i urušavanju biodiverziteta

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je Vladu, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Upravu za šume da što hitnije reaguju i zaštite Nacionalni park (NP) Durmitor od devastacije.

„Sječom šume od strane partijskih aktivista Demokrata i Durmitorske inicijative, konstituenata lokalne vlasti na Žabljaku, vrši se potpuna devastacija NP Durmitor i čini svojevrsan zločin prema prirodi“, navodi se u saopštenju žabljačkog odbora DPS-a.

Iz te partije su rekli da se, i pored činjenice da je NP Durmitor pod zaštitom UNESCO-a i da je strogo zabranjena eksploatacija šume, nažalost svjedoči gotovo svakodnevnom ugrožavanju njegove pejzažne ljepote i urušavanju biodiverziteta.

Na Durmitoru posjekli stabla stara i do pola vijeka

„Očigledno je da lokalna vlast ne samo da ne mari za tu činjenicu, nego šta više podspješuje takva činjenja time da dozvoljava partijski podobnim i njima bliskim ljudima da vrše takve nezakonite radnje“, kazali su iz DPS-a.

Iz te partije su poručili da daju punu podršku nevladinim aktivistima koji se bore za zaštitu prirode i očuvanje NP Durmitor, jer sasvim sigurno da ukoliko se ovakvo stanje nastavi, šumi NP Durmitor slijedi pustoš i prirodna katastrofa.

„Stoga, ovim putem pozivamo Vladu, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i Upravu za šume da što hitnije reaguju i zaštite NP Durmitor i našu opštinu od nedobronamjernih zločinaca prema prirodnim bogastvima našeg Žabljaka“, kaže se u saopštenju.

Iz DPS-a su naveli da će, ukoliko ne dođe do hitne intervencije nadležnih institucija, biti prinuđeni da preduzmu određene aktivnosti i sprovedu poštovanje zakona onako kako je to propisano važećim pozitivno pravnim normama države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:37