/ - фото илустрација
10/12/2021 u 16:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС: Предали измјене Закона о раду, пензија са 67 година

Увећања зараде за двократни рад и институт приправности

Посланице Демократске партије социјалиста Марта Шћепановић, Сузана Прибиловић и Јованка Лаличић предале су данас предлог за допуну дневног реда сједнице Скупстине заказане за 13.12.2021. године са Предлогом закона о измјенама и допунама Закона о раду.

- Наиме, предлог закона је предат у скупштинску процедуру још 9.11.2021. године али он, нажалост, није уврштен у предлог дневног реда. Надамо се да ће доћи до допуне дневног реда по нашем предлогу, како не би трпјели радници и њихова права. Наиме, важећи Општи колективни уговор истиче 31.12.2021. године, а како је дошло до застоја у преговорима између социјалних партнера о тексту новог Општег колективног уговора, очигледно је да исти неће бити донијет у законом прописаном року. Стога, овим предлогом закона би се продужило важење Општег колективног уговора и тиме омогућило да се заштити минимум права и достојанствених услова рада запослених које им овај акт гарантује. Осим тога, Законом о раду уведени су нови институти, попут института приправности и двократног рада, које треба разрадити новим Општим колективним уговором- наводе у саопштењу.

Како наводе, имајући у виду да поменути институти представљају одступање од класичне организације радног времена, те представљају сами по себи додатно оптерећење за запослене који раде у овом режиму, неопходно је предвидјети на кога се односе, као и проценат увећања зараде по овом основу оваквог рада.

- Из тог разлога предлажемо да се Законом о раду предвиде проценти увећања зарада за ова два правна института како запослени, ангажовани у овом режиму не би трпјели, због чињенице да није закључен нови Општи колективни уговор, којим су исти требали бити регулисани. Такође, Законом о измјенама и допунама Закона о раду (“Службени лист ЦГ” бр.59/21), који је Скупштина Црне Горе усвојила 16. јуна 2021. године, снижена је старосна граница са 67 на 66 и додатно за одређени број година, ако је запослени радио на радним мјестима са бенефицираним радним стажом, као основ за престанак радног односа по сили закона, што је довело значајан број запослених у Црној Гори у незавидан положај. Накнадним усвајањем Закона о допуни Закона о раду (“Службени лист ЦГ” бр.68/21) само привремено су одложене ове негативне посљедице. Стога, овим предложеним измјенама и допунама Закона о раду, враћамо претходно рјешење које запосленима оставља могућност да раде до 67 године старости, уколико из било ког разлога не желе да користе могућност одласка у старосну пензију са навршених 66 година живота и најмање 15 година стажа осигурања – мушкарци, односно 64 године живота и најмање 15 година стажа осигурања – жене, које право им даје Закон о ПИО- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:28