Лого ДПС-а / - ДПС
27/11/2021 u 16:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС: Умjесто да побољша живот пензионера, Спаjић се бави кадрирањем "подобних" у институциjама система социjалног старања

Истичу да свакодневне смjене експертско-руководних кадрова и незаконита прераспоређивања политички и национално неподобних службеника у Стручноj служби Фонда ПИО директно имплицираjу даље урушавање ове значаjне институциjе

У области социjалне политике новоформирано Министарство финансиjа и социjалног старања запоставило jе, а самим тим и уназадило ангажовање, како сопствено, тако и других државних органа у овоj значаjноj области. То се огледа, приjе свега, у томе што jе МФСС, искључиво из политичких разлога, конзистентне програме социjалне политике, из раниjих година, како на државном, тако и на локалним нивоима, напустило или боље рећи, ниjе обезбиjедило континуитет њиховог непосредног остваривања, наводи се у саопштењу ДПС Комисиjе за бригу и унапређење квалитета живота стариjе популациjе.

- Суштински речено, министар Спаjић jе прогласио неважећим стратешке програме претходне и раниjих влада, при чему истовремено ниjе усвоjен цjеловит програм социjалне политике. Уз то, и финансиjска средства за области предвиђене програмским буџетима потрошачких jединица, само дjелимично су опредjељивана у посљедњем кварталу, имаjући у виду да jе Буджет усвоjен средином текуће године - наводи се у саопштењу.

Полазећи од суштине постоjећих програма и недефинисаним намjенским средствима на нивоу државне политике у овоj области, истичу да је  ресорно министарство, више због мира у кући, парциjално издваjало средства за само неке, минималне потребе корисника права из пензиjског и инвалидског осигурања. Умjесто да обезбиjеди пуно спровођење мjера за побољшање животног стандарда корисника права из пензиjског и инвалидског осигурања, по коjима су претходне владе биле препознате у региону и шире, министар и његови сарадници, истичу, бавили су се и баве се смjењивањем руководећих људи у институциjама система социjалног старања и истовремено запошљавањем своjих политичких истомишљеника, врло упитних стручних, професионалних и моралних квалитета.

- Како другачиjе тумачити именовање в.д. директора Фонда ПИО Црне Горе, коjи у протеклом периоду врши системско урушавање овог Фонда, доводећи га свjесно у позициjу да суштински не остваруjе своjу законску функциjу. При чему, Ранко Алигрудић омогућава себи дугогодишње коришћење стана коjи jе своjина Фонда ПИО, без правног основа и било какве накнаде за коришћење имовине Фонда, чиме jе Фонду ПИО нанио штету, а себи прибавио корист у висини вишегодишње закупнине тог стана у Бару. Бахатост в.д. директора Фонда ПИО не завршава се тиме, већ он даном ступања на функциjу задужуjе службено возило марке "ауди", у двадесетчетворочасовном траjању, иако му то право законски не припада. Трошкови горива на свакодневноj релациjи Бар-Подгорица-Бар, приватни боравци у Босни и Србиjи о трошку Фонда, сликовито говоре о профилу особе недостоjне ове одговорне функциjе - истиче се у саопштењу ДПС-а.

Сматрају да свакодневне смjене експертско-руководних кадрова и незаконита прераспоређивања политички и национално неподобних службеника у Стручноj служби Фонда директно имплицираjу даље урушавање ове значаjне институциjе. Наводе да су у Управни одбор Фонда ПИО именована четири нова представника Владе, коjи не испуњаваjу законске услове за именовање у оваj орган управљања, у смислу одредби члана 119 Закона о пензиjском и инвалидском осигурању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:38