Ковачевић / Фото: Срђан Бољевић
16/07/2021 u 13:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС жели смјену Ковачевића: Тврде да негира геноцид у Сребреници и руга се УН-у

Ковачевић се у јавним наступима не понаша достојно функцији коју обавља, пише у предлогу

Предлог за разрјешење Марка Kовачевића, предсједника Орштине Никшић, биће на дневном реду сједнице локалног парламента, која је заказана за четвртак, 29. јул.

Предлог је потписало 16 одборника опозиције, а представник подносиоца приједлога је одборник ДПС-а Борис Муратовић, преноси портал Оногошт.

Kако се наводи, предлог за смјену Ковачевиоћа је поднијет због непоштовања Устава Црне Горе и тек усвојене Резолуције о геноциду у Сребреници.

Предлог је поднијет и због "непоштовања пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију и јавног излагања порузи организације Уједињене нације". 

Kако се, између осталог, наводи у образложењу Предлога, само неколико дана након избора на функцију предсједника општине Kовачевић се грађанима Никшића и Црне Горе, али и јавности региона представио као неко ко не држи ни да Устава, ни до закона и функцију предсједника општине подредио страначким интересима партије.

Надаље наводе и да се Ковачевић у јавним наступима не понаша достојно функцији коју обавља.

Такође се наводи да је, након усвајања у Скупштини Црне Горе Резолуције о геноциду у Сребреници, Kовачевић у јавном обраћању једној телевизији релативизовао и отворено јасно негирао геноцид, а о посланицима који су гласали за усвајање резолуције говорио је као о издајницима.

Да није достојан функције које обавља Kовачевић је, како се истиче, показао и у свом јавном реаговању поводом скрнављења споменика народном хероју Љубу Чупићу на тргу у Никшићу када је изјавио да "нико не може бити одговоран за то што је неко одлучио да, у очигледно пијаном стању, своје физиолошке потребе овако упразни, осим онога ко је то урадио”.

На овај начин, како се наводи, Kовачевић тривиализује и ниподаштава учешће у НОБ-у 11.000 бораца никшићког среза који су свој живот оставили широм некадашње Југославије.

- Такође овом изјавом Kовачевић негира и заслуге у борби против фашизма 501 носиоца партизанске споменице и 48 народних хероја која је дао Никшић, а међу њима и Чедомира Љуба Чупића - наведено је у приједлогу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:14