Драган Шоћ / Фото: Дан
20/06/2021 u 08:11 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Драган Шоћ о могућа два сценарија: Избори или Ђукановић предлаже новог мандатара

Изгласавањем неповјерења Влади не престаје и мандат Скупштини, јер да би Скупштина била распуштена прије него што јој истекне мандат треба да донесе одлуку о распуштању, казао је Шоћ у изјави за "Дан"

Ако би дошло до изгласавања наповјерења влади на чијем је челу Здравко Кривокапић, постоје двије солуције – нови избори или да предсједник државе, у овом случају Мило Ђукановић, предложи новог мандатара, казао је за "Дан" адвокат и бивши министар правде Драган Шоћ. Он појашњава да изгласавањем неповјерења Влади не престаје и мандат Скупштини, јер да би Скупштина била распуштена прије него што јој истекне мандат треба да донесе одлуку о распуштању, што значи да је то у рукама Скупштине.

– Кад Влада изгуби повјерење, онда постоје двије солуције. Једна је да се иде на изборе, у том случају се распушта Скупштина и иде се на изборе. Друга солуција је да предсједник државе, уколико се формира нека нова већина или нешто друго у оквиру истог мандата, предложи другог мандатара да састави владу. Тај други мандатар можда у томе успије, а можда и не. У сваком случају, постоји рок у коме мандатар мора да састави Владу, а ако не успије, онда долази до такозваног "самоубиства Скупштине" – ако Скупштина у одређеном уставном року не успије да изабере Владу, онда се она по сили Устава распушта и опет се иде на изборе – појашњава Шоћ.

Више од половине посланика бојкотује парламент

Реконструкција Владе, а можда и нови парламентарни избори, опције су које се нуде парламентарној већини. Посланици владајућег Демократског фронта су напустили Скупштину Црне Горе незадовољни усвајањем резолуције о Сребреници, као и разрјешењем министра правде Владимира Лепосавића.
Најављени су разговори и преговори о будућности Владе, политичком програму и односима у тројној владајућој већини, након што је рад Скупштине Црне Горе блокиран бојкотом посланика Демократског фронта, који су саопштили да актуелни премијер Кривокапић више нема њихово повјерење.

Опозициона Демократска партија социјалиста је такође већ дуже од мјесец дана у бојкоту рада Скупштине због усвајања измјена тужилачког закона, па је сада у бојкоту више од половине посланика црногорског парламента.

Он истиче да нови мандатар не мора да значи и нову владу, јер би он могао бити неуспјешан, па би се у том случају ишло опет на изборе.

Да су нови избори извјесни уколико не дође до договора између Владе и парламентарне већине, те да би премијер Кривокапић сам требало да покрене питања повјерења извршној власти, став је лидера Демократског фронта. Они су то казали након што премијер није потписао Темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ), истичући да он више нема повјерење Демократског фронта, чијим је гласовима, између осталих, и дошао на функцију предсједника Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 02:50