Nemanja Draganić / - ALEKSANDAR JAREDIC
06/06/2023 u 12:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Draganić: Sa ovakvim odnosom rukovodstva crnogorsko obrazovanje ne može naprijed

Nije bilo dovoljno to što prosvjetni radnici, bez izuzetka, gotovo svakodnevno trpe pritiske od različitih strana, nego je i centralni organ sistema obrazovanja odlučio da produbi nepravdu i stane na stranu onih koji varaju, naveo je kandidat za poslanika liste Preokret za sigurnu Crrnu Goru

Pritisak a potom i smjena Upravog odbora i direktorice Ispitnog centra Crne Gore samo je još jedan dokaz da crnogorsko obrazovanje propada zbog neodgovornog odnosa državnog rukovodstva, ocijenio je Nemanja Draganić, kandidat za poslanika liste Preokret za sigurnu Crrnu Goru- Srđan Perić.

- Istovremeno, ovakav odnos je i šamar svim prosvjetnim radnicima u Crnoj Gori, čiji je položaj iz godine u godinu sve gori. Nije bilo dovoljno to što prosvjetni radnici, bez izuzetka, gotovo svakodnevno trpe pritiske od različitih strana, nego je i centralni organ sistema obrazovanja odlučio da produbi nepravdu i stane na stranu onih koji varaju. Jasno je da su ocjenjivači angažovani od strane Ispitnog centra i ove, kao i prethodnih godina profesionalno obavili posao ocjenjivanja maturskih radova, poštujući pravila struke i definisane kriterijume, saopštio je Draganić.

On je naveo da je pritisak ministarstva da se ponovo pregledaju već ocijenjeni radovi još jedan skandal u crnogorskoj prosvjeti, a nije ih bilo malo.

- I pored toga, prosvjetni radnici, ovoga puta u svojstvu ocjenjivača, su odabrali intergritet umjesto savijanja kičme. Zato najmanje što možemo učiniti je da stanemo iza onih kojima je struka ispred svega u vremenu kada su partije isključile znanje i struku.Varanje i prepisivanje degradira znanje u kontinuitetu i podstiče sve više djece na taj model završavanja škole, jer su ohrabreni time što takve radnje nisu adekvatno sankcionisane. I više je nego jasno da organizacija maturskog ispita u Crnoj Gori mora da se mijenja. Da bismo došli do rješenja, potrebno je uključiti upravo one koji su u učionici – nastavnike, ali i učenike. Jedino tako ćemo moći da preduprijetimo situacije sa varanjem na tako važnom ispitu, koje se ponavljaju iz godine u godinu, naveo je on.

Kako je dodao, podržava prosvjetne radnike kao jedan od najvažnijih stubova našeg društva.

- Ograđujemo se od toga da donosimo sud i prepuštamo onima koji se osjećaju kao oštećeni da pravdu traže pravnim putem. Ali svi u Crnoj Gori moramo stati iza ljudi od integriteta, jer to nažalost postaje sve veća rijetkost, zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:07