/ - Са конференције
25/10/2021 u 14:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Државни секретар Марић на Министарској конференцији на Јахорини

Конференција је организована у циљу превазиласка постојећих проблема са радикализацијом и насилним екстремизмом

Државни секретар Министарства правде, људских и мањинских права Борис Марић учествовао је на Министарској конференцији која је на тему “Превенција радикализације и насилног екстремизма у затворским установама на подручју Југоисточне Европе – изазови и визија будућности” организована на Јахорини.

Конференција је организована у циљу превазиласка постојећих проблема са радикализацијом и насилним екстремизмом, са циљем превенције те појаве у затворима и утврђивања заједничке визије будућности у борби са свим изазовима које ова појава доноси.

 - На насилни екстремизам као глобални проблем који  директно подрива виталне и стратегијске интересе државе, Влада Црне Горе је дала одговор кроз усвајање Стратегије превенције и сузбијања радикализације и насилног ектремизма за период 2020-2024. године- казао је Марић и додао да су том Стратегијом дефинисане стратешке мјере за јачање националних капацитета, координацију активности свих субјеката унутар државе и јачање међународне сарадње у борби против ових изазова.

Наведеним документом се дефинише да ће Црна Гора предузети све доступне проактивне мјере и активности на националном, регионалном и међународном нивоу, укључујући и мјере за спрјечавање радикализације, регрутовања и финансирања тероризма. У затворским установама, радикализам и насилни екстремизам препознати су као дио спектра регионалних и глобалних безбједносних ризика, изазова и пријетњи и у Стратегији одбране Црне Горе.

Марић је истакао да је питање превенције третирано и Стратегијом за превенцију и сузбијање тероризма, прања новца и финансирања тероризма, а одређени аспекти овог феномена нашли су своје мјесто и у Стратегији сајбер безбједности Црне Горе и Стратегији за извршење кривичних санкција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:40