Maraš Dukaj / Foto: RADE KOPRIVICA
31/08/2022 u 19:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dukaj potvrdio: Kuba ransomver stoji iza sajber napada u Crnoj Gori

Dobili smo zvaničnu potvrdu, a to je navedeno i na Dark webu, rekao je Dukaj

Ministar javne uprave u tehničkom mandatu Maraš Dukaj kazao je za Dnevnik na TVCG večeras da je posljednjih 12 dana Crna Gora podložna sajber napadima iza kojih ne stoje individualci, nego prepoznata kriminalistička grupa u sajber terorizmu Kuba ransomver.

Hakerska grupa „Kuba ransomver“ tvrdi da ima podatke Skupštine Crne Gore

- Dobili smo zvaničnu potvrdu, a to je navedeno i na Dark webu- rekao je Dukaj.

Skupština: Sajber upade uspješno neutrališemo

On je istakao da je ovo veoma ozbiljan napad, te da nijedna zemlja nije doživjela napad zbog činjenice da je ova grupa kreirala poseban virus.

- Virus se ne može formirati za mjesec. Oni su čekali određeno vrijeme, odnosno kad da izvrše ovakav napad. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara i nigdje do sada nije upotrijebljen- istakao je Dukaj.

Naveo je da se ovaj virus zove Zerodate virus koji košta više od 10 miliona dolara i nikad do sad nije upotrijebljen u drugim ovakvim napadima.

- Crna Gora u ovoj situaciji nije sama. Naši NATO partneri su uz nas, uz komunikaciju sa amabasadama prvenstveno sa američkom ambasadom, francuskom i ambasadom Velike Britanije smo uspostavili kontakte sa ljudima ekspertima iz sajber kriminala koji će veoma brzo možda i večeras stići u CG- istakao je on. 

Kako je rekao, "mi nismo prestali sa upozorenjima". On je istakao da zahvaljući našim stručnjacima iz ministarstva od 19. avgusta na 20. kada je počeo napad su stupili u komunikaciju sa svim relevantnim institucijama, i javnim ustanovama a to se odnosi na električnu energiju, aerodrome, vodovod itd.

- Sačuvali smo državu i informacioni sistem, sačuvali smo personalne podatke građana. Što se štete tiče, detaljno u ovom trenutku ne možemo reći- kazao je ministar. 

Hakeri nisu ciljali posebni nijednu instituciju, istakao je Dukaj. 

- Većina institucija ima backup-ove. Naši stručnjaci su juče pokušali da vrate neke informacione sisteme, i imali smo napad. Važno je da u ovom trenutku budemo zajedno, hvala medijama i IT sektoru na korektnoj saradnji- zaključio je Dukaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 17:16