Milo Đukanović / - MILO ĐUKANOVIć
10/06/2022 u 17:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Црна Гора ће наставити да потврђује своју улогу и да доприноси стабилности региона

Према Ђукановићевим ријечима, рат у Украјини је створио нови моментум за промишљање и ново вредновање наших политика

Оно што је сигурно је да ће Црна Гора као сљедећа предсједавајућа Процесом сарадње наставити да потврђује своју улогу у региону као важног чиниоца и непоколебљивог промотера европских и еуроатлантских вриједности, актера који доприноси стабилности региона и учвршћивању регионалних веза, поручио је предсједник Мило Ђукановић на Самиту шефова држава и влада Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП).

Како је истакао, задовољство му је да је овдје на Самиту у Солуну којим ће бити завршено једногодишње предсједавање Републике Грчке Процесом сарадње у југоисточној Европи.

 - Хвала премијеру Мицотакису на позиву. Дијелим његову оцјену о ванредној важности геополитичког тренутка и озбиљности изазова с којим се суочавамо на регионалном и глобалном плану, и који захтијевају наш заједнички и одговоран приступ. Честитам Грчкој на успјешном једногодишњем предсједавању овим важним регионалним механизмом. Увјерен сам да ће Црна Гора као наредна предсједавајућа наставити да у континуитету доприноси реализацији свих започетих активности које имају за циљ демократију, мир и економски просперитет југоистока Европе- поручио је Ђукановић.

Он је нагласио да данашњи  долазак у Солун враћа сјећања готово двије деценије уназад.

 - На 2003. годину, када смо у овом истог граду добили недвосмислену подршку европској перспективи за земље Западног Балкана и послали јасну поруку да је будућност Балкана у Европској унији. До данас, нажалост, ниједна од земаља Западног Балкана није остварила европски циљ. Европа и свијет су у никад озбиљнијој кризи, а перспектива чланства за многе од нас за овим столом је и даље тешко докучива. Зато вјерујем да је сада крајњи моменат за одлучну акцију. Нестабилан југоисток Европе и нарочито континуирана нестабилност Западног Балкана, нијесу у интересу мирне, просперитетне и глобално конкурентне Европе - истакао је он.

Према Ђукановићевим ријечима, рат у Украјини је створио нови моментум за промишљање и ново вредновање наших политика.

 - Питање привржености европским вриједностима и питање безбједности и стабилности је кључно питање овог региона, посебно у контексту озбиљних и континуирано штетних изазова којима је дио региона непрестано изложен. Ми као Европљани морамо бити у стању да разумијемо поруке руске агресије и рата у Украјини, и да одлучно одговоримо на посљедице, од којих многе нису само продукт актуелне кризе - навео је он.

Када је у питању предстојеће предсједавање Црне Горе, информисао је да су дефинисали приоритетне области предсједавања које ће бити усмјерене на јачање безбједносне сарадње, заштиту људских права, владавину права и оснаживање демократских институција, унапређење економске сарадње и инфраструктурне повезаности и интеграција са регионалним и ЕУ тржиштима, и зелену транзицију.

 - Такође, активности у оквиру предсједавања ће бити даље ублажавање и превазилажење здравствених, економских и других посљедица пандемије ЦОВИД-19. Имајући у виду значај подршке учесница СЕЕЦП-а које су чланице ЕУ, посебно у дијелу преноса најбољих пракси и искустава у реформским процесима на интеграционом путу, једна од приоритетних области током предсједавања биће европска интеграција држава аспираната из региона југоисточне Европе - навео је Ђукановић.

Истакао је да Црна Гора чврсто стоји на становишту да важност европске интеграције најбоље разумију наши најближи сусједи који су већ остварили своје европске амбиције.

- Због тога сматрамо да су формати регионалне сарадње попут СЕЕЦП, из разлога што укључују и чланице ЕУ, важна платформа за дискусију и слање снажних порука о неопходноси завршетка процеса европског уједињења и о интеграцији као геостратешкој инвестицији у европски мир и стабилност - закључио је он.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 21:48