sa ambasadorom Ukrajine / - DEJAN LOPICIC
29/07/2022 u 18:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Crna Gora će učestvovati u svim programima podrške i obnove Ukrajine

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Đukanović je danas primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Alžira, Fataha Mahraza, Italije Andreine Marsela, Ukrajine, Oleha Herasimenka i Njemačke, Petera Feltena

Crna Gora je apsolutno posvećena evropskom putu i, kao multietnička demokratija, prolazi kroz interesantan period političkog i demokratskog života, ali uspijeva da potvrdi funkcionalnost institucija i odlučan vanjskopolitički kurs, rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Đukanović je danas primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Alžira, Fataha Mahraza, Italije Andreine Marsela, Ukrajine, Oleha Herasimenka i Njemačke, Petera Feltena.

Đukanović je, kako se navodi, odvojeno razgovarao s ambasadorima, poželio im dobrodošlicu na prijestono Cetinje, uspješnu misiju i iskazao uvjerenje da će tokom svojih mandata svaki od ambasadora, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, dati doprinos unapređenju međudržavnih odnosa.

image

sa ambasadorom Ukrajine

- DEJAN LOPICIC

Tokom susreta sa Mahrazom, Đukanović je ukazao na značajan prostor za unapređenje međudržavnih odnosa, prije svega kroz dinamiziranje dijaloga na visokom nivou i snaženje ugovorne baze između dvije zemlje.

“Iskazana je zainteresovanost za uspostavljanje saradnje u oblasti turizma i energetike imajući u vidu značajne potencijale naše zemlje i dobru ekspertizu Alžira na tom polju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je značajnom ocijenjena i mogućnost saradnje u kulturi, dalje njegovanje prijateljskih odnosa u multilateralnom okviru, što će doprinijeti unapređenju ukupne međudržavne saradnje.

Mahraza prenio je Đukanoviću izraze prijateljstva i velikog poštovanja alžirskog predsjednika uz najbolje želje za prosperitet i sreću građana Crne Gore.

“Uz saglasnost o potencijalima za saradnju u turizmu i energetici, posebno u kontekstu energetske krize u svijetu, istakao je važnost pravovremenih razgovora o mogućnosti da Crna Gora bude regionalni hub u kontekstu daljeg razvoja gasne infrastructure”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, Mahraza je ukazao na mogućnost saradnje u pomorskom saobraćaju, kulturi i obrazovanju.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorkom Italije ukazao na stabilne istorijske temelje odnosa dvije zemlje koji se osavremenjavaju i kontinuirano unapređuju.

Uz podsjećanje na prijateljske i partnerske odnose kroz članstvo u NATO i očekivanje skorog partnerstva u evropskom savezu, Đukanović je zahvalio za kontinuiranu i sveobuhvatnu podršku Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu u evropskim stremljenjima.

“Italija je zemlja koja bolje od drugih poznaje istoriju i razumije sadašnjost ovog regiona što je od velikog značaja za evropsku perspektivu”, kazao je on.

image

Ambasadorka Italije

- DEJAN LOPICIC

Podsjetivši na značaj Sporazuma o strateškoj saradnji između dvije zemlje, okvira koji treba još efikasnije da se iskoristi na primjeru vrijednog infrastrukturnog projekta podmorskog kabla, Đukanović je visoko ocijenio saradnju sa italijanskim predsjednikom Serđom Matarelom koju karakteriše prijateljstvo prema Crnoj Gori i njenom narodu.

Marsela je kazala da istorijski dugoročno partnerstvo Crne Gore i Italije čini da se u Crnoj Gori osjeća kao kod kuće.

“Mi smo neko ko zaista želi Crnu Goru u Evropskoj uniji (EU) i blisko sarađujemo i podržavamo vas na tom putu, da Crna Gora postane 28 članica Unije”, kazala je Marsela.

Ona je dodala da će Italija pružiti snažnu podršku Crnoj Gori da napravi završne korake.

“Kao što ste uz odlučnost i vrijedan rad postali članica NATO i prednjačite na putu ka EU, pomoći ćemo vam i sa obavezama u ključnim poglavljima pregovora sa Unijom”, dodala je ona.

Prema riječima Marsele, na italijansku podršku Crna Gora može računati i u demokratskim procesima koji su u proteklom periodu bili intezivni, ali, kako je dodala, u institucionalnom i ustavnom okviru, što je najvažnije.

“Važno je i zadržati stabilnost zemlje i izbjeći bilo kakav uticaj trećih strana jer Crna Gora pripada Evropi sa kojom ima zajedničku, istoriju, vrijednosti i ciljeve”, rekla je Marsela.

Ona je najavila da će svoj mandat posvetiti i daljem unapređenju uspješnih ekonomskih odnosa i kroz mogućnost nastavka energetskog projekta kao što je podmorski kabal.

Navodi se da je Đukanović u razgovoru sa Herasimenkom zahvalio Ukrajini za odluku da u ovom teškom trenutku za tu zemlju i njen narod obnovi predstavljanje države na ambasadorskom nivou, što Crna Gora razumije kao gest prijateljstva i podršku crnogorskoj spremnosti da gradi najbolje odnose prijateljske saradnje.

Đukanović je, kako se dodaje, posebno istakao zadovoljstvo što ukrajinskog ambasadora prima u Prijestonici, po mnogo čemu jedinstvenoj, ali i po svakodnevnoj podršci njenih građana ukrajinskom narodu.

“On je ponovio snažnu osudu ruske agresije na Ukrajinu, neodgovornog čina kojim se krše međunarodna prava i Povelja Ujedinjenih nacija (UN), uz iskreno žaljenje zbog stradanja prijateljske države i naroda, i uništenja bogatih materijalnih resursa”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je rekao da se nada da će ipak doći do smirivanja situacije i da će se uložiti dodatni napori za iznalaženje rješenja diplomatskim putem kojim će se obezbijediti nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

“Uz ocjenu da je u pitanju agresija koja ne prijeti samo Ukrajini već evropskoj bezbjednosti, sistemu vrijednosti i jedinstvu, ponovio je podršku odluci o dodjeli statusa kandidata toj zemlji”, kaže se u saopštenju.

Đukanović je rekao da se nada da će u doglednoj perspektivi rat stati.

“I da ćemo se vratiti mirnodobskim temama i saradnji, iskazao punu spremnost da Crna Gora u maksimalnoj mjeri mogućeg učestvuje u svim programima podrške i obnove te zemlje”, dodaje se u saopštenju.

Herasimenko je zahvalio na ličnoj uključenosti Đukanovića u pomoći tokom nesrećnih okolnosti, koje će, kako je kazao, Ukrajina izdržati, prevazići i pobijediti rat protiv zla.

“Uz zahvalnost i Lidiji Đukanović za nedavno učešće na Samitu koji je organizovala Olena Zelenska, ukazao je na značaj podrške Crne Gore i svih partnera i saveznika”, navodi se u saopštenju.

Herasimenko je dao punu podršku napretku Crne Gore ka EU, ističući da će crnogorska iskustva rado iskoristiti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. mart 2023 03:55