Мило Ђукановић / - SCREENSHOT
10/06/2021 u 18:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Црна Гора да донесе Закон Магнитски, који санкционише особе које крше људска права

Европска униjа је Закон Магнитски усвојила крајем прошле године

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић саопштио је да ће са задовољством учествовати у иницијативи коју је упутио Бил Бровдер да се и у нашој држави у блиској будућности донесе Закон Магнитски који санкционише особе које крше људска права било гдје у свијету.

- Идеја и начин борбе да се сачува успомена на господина Магнитског, а нарочито на вриједности које је он заступао, веома су блиски Црној Гори и мени лично и ми их у потпуности дијелимо. У складу са својим уставним овлашћењима и политичким ауторитетом са задовољством ћу учествовати у иницијативи коју нам је упутио Бил Бровдер, покретач ове глобалне акције, да се и у Црној Гори у блиској будућности донесе Закон Магнитски - написоа је Ђукановић на Твитеру.

Закон Магнитски добио је име по руском адвокату и узбуњивачу Сергеју Магнитском, који је 2008. открио пореске преваре у Русији у које су биле укључене 23 компаније и укупно 230 милиона долара особа повезаних са званичним Кремљом и појединцима блиским руској Влади.

Након тога, Сергеј Магнитски је ухапшен, а потом је преминуо у московском затвору 2009, док су западне владе и организације за људска права тврдиле да је мучен и да је преминуо под мистериозним околностима неколико дана прије него што је требало да буде ослобођен.

Европска унија је Закон Магнитски усвојила крајем прошле године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:06