Мило Ђукановић / - Мило Ђукановић - фото: ДПС
23/09/2021 u 17:32 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Црна Гора демонстрирала посвећеност мировним операциjама и заштити цивила

Ђукановић је истакао да је јасно, да су оснажени мултилатерализам и ревитализациjа Уjедињених нациjа приjеко потребни

Огромни проблеми и кризе коjе се, нажалост, само мултипликуjу, траже снажно лидерство. Без лидерства свиjет ниjе у стању да пружи оно што наши грађани очекуjу и на шта полажу право, казао jе предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић на генералноj дебати 76. засиjедања Генералне скупштине Уjединjених нациjа.

Он jе потврдио непоколебљиву посвећеност принципима и начелима Повеље, и мисиjи и циљевима Свjетске организациjе. 

Ђукановић се захвалио Секретариjату УН и службама земље домаћина на огромним напорима коjе су уложили да омогуће да генерална дебата буде, не само демонстрациjа наде и увjерења да ће се свиjет изборити с пандемиjом, већ и сигуран и безбjедан догађаj за све учеснике. 

- Активности Уjедињених нациjа у пружању приjеко потребне медицинске и хуманитарне помоћи, као и значаjна подршка у третирању тешких социо-економских послjедица пандемиjе, недвосмислено потврђуjу њихову важну улогу у савременом свиjету. Данас jе више него икада jасно да се на глобалне изазове може успjешно одговарати управо и jедино тако - глобално - заjедничком и координисаном акциjом свих нас, у чиjем средишту мора стаjати нико други до Уjедињене нациjе – казао jе Ђукановић.

Он jе поручио да се последњих година у свиjету суочавамо са кризом лидерства. 

- Њене последице посматрамо у готово свим сферама глобалних односа. Фрагментираност и национални приступ и даље доминантно обиљежаваjу понашање кључних међународних актера. Умjесто заjедничких конкретних акциjа, данас у свиjету све чешће диjелимо само заjедничке бриге – додао jе Ђукановић.

Према његовим риjечима, jасна визиjа и посвећеност, квалитет и континуираност, ефикасност и дjелотворност, сарадња и солидарност, одлучност и одговорност jедини су пут за елиминисање нарастаjућих глобалних проблема, од пандемиjе и климатских промjена, до глади и миграциjа, кршења људских права и хуманитарних криза.

-  У томе ћете у Црноj Гори увиjек имати отвореног и поузданог партнера – поручио jе Ђукановић.

Ђукановић је истакао да је јасно, да су оснажени мултилатерализам и ревитализациjа Уjедињених нациjа приjеко потребни.

- Корак у том правцу jе инициjатива генералног секретара да се на хитне случаjеве у здравству, социjалне и економске последице пандемиjе одговори успостављањем Фонда за одговор и опоравак од ковид-19 и Глобалним хуманитарним планом одговора УН-а, коjу снажно поздрављамо. Одговор мора бити солидаран и jеднако доступан - навео jе Ђукановић.

Опоравак од пандемиjе и ревитализовани мултилатерализам, наоди Ђукановић, мораjу бити утемељени у правичноj глобализациjи, поштовању људских права и достоjанству свих, у заштити животне средине и одговорном односу према природи, на резултатима коjи ће се мjерити хуманим, а не искључиво економским параметрима.

- Наш циљ мора да буде мир, али не као пуко одсуство рата и развоj не искључиво због профита. То мора бити мир и напредак коjи значе достизање наjвиших демократских стандарда и квалитета живота за све, садашње и будуће генерациjе. У корак са jачањем мултилатералног приступа, неопходно jе радити на снажењу сарадње и у дигиталном домену, нарочито сада када смо свjедоци утицаjа технологиjе на процес опоравка од кризе и реализациjу циљева одрживог развоjа - казао jе Ђукановић.

Он jе поручио да ће Црна Гора наставити да подржава напоре на имплементациjи реформске агенде у оквиру развоjних, управљачких и структура за очување мира и безбjедности и реализациjу Агенде 2030.

- Увjерени смо да jедино кроз предузимање неопходних реорганизациjских корака, дjеловање Свjетске организациjе може бити ефикасниjе и флексибилниjе - поручио jе Ђукановић.

Према његовим риjечима, кроз подршку инициjативи генералног секретара Гутереша „Акциjа за очување мира”, Црна Гора jе jош jедном демонстрирала политичку посвећеност мандатима мировних операциjа и њиховом ефикасном дjеловању, нарочито на плану заштите цивила.

- Остаjемо одлучни да, сходно могућностима, доприносимо очувању и унапређењу међународног мира и безбjедности, као и да проширимо своjе учешће у хуманитарним и мировним мисиjама УН - рекао jе Ђукановић.

Он jе рекао да се међународна архитектура за разоружање, непролиферациjу и контролу наоружања налази под значаjним притиском. И то jе оно на шта Црна Гора као одговорна чланица УН и чланица НАТО скреће пажњу.

- Подршка имплементациjи и jачању и даљем развоjу мултилатераних уговора у области разоружања, непролиферациjе и контроле наоружања мора бити императив за све нас - поручио jе Ђукановић.

Поручио jе да Црна Гора ће наставити да дjелуjе у правцу интеграциjе људских права и родне перспективе у све аспекте рада УН, брани универзалност међународног права људских права и независност система људских права.

- Као кандидат са реалним шансама за чланство у Савjету за људска права, залажемо се за приближавање агенди и за бољу синергиjу Женеве и Њуjорка. Jедино тако бићемо у прилици да правовремено реагуjемо и спречавамо масовна кршеЊа коjа се и даље дешаваjу и не тако риjетко шокираjу свjетску jавност. Док то не учинимо, наставићемо да готово редовно дjелуjемо пост фестум, а ресурсе трошимо доминантно на деескалациjу и хуманитарне кризе, умjесто на управљање и превенциjу - истакао jе Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:22