/ - Мило Ђукановић-Грчка
08/02/2022 u 21:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ђукановић: ЦГ цијени подршку Грчке њеном даљем развоју на путу ка ЕУ

Моје присуство овдје је свједочанство пажње и отворености према Вашој земљи, и жеље да реафирмишемо постојеће и покренемо нове везе сарадње и партнерства, казао је предсједник

Предсједница Републике Грчке Катерине Сакеларопулу приредила је за предсједника Црне Горе Мила Ђукановића и супругу свечану вечеру у Предсједничкој палати, уз присуство високих званичника парламента и владе Републике Грчке.

Обраћање предсједника Црне Горе Мила Ђукановића предсједници Републике Грчке Катерини Сакеларопулу на званичној вечери у Предсједничкој палати:

Поштована госпођо Предсједнице, Поштоване даме и господо,

Велико ми је задовољство бити овдје са Вама. Хвала Вам на гостопримству и почастима које сте указали мени и делегацији током посјете Вашој лијепој земљи.  Данашња посјета Грчкој и Атини – колијевки демократије је посјета нашем историјском пријатељу, нашем поузданом партнеру и савезнику. 

Моје присуство овдје је свједочанство пажње и отворености према Вашој земљи, и жеље да реафирмишемо постојеће и покренемо нове везе сарадње и партнерства. Ипак, ова посјета је за нас веома важна и посебно вриједна јер је то прва историјска посјета једног црногорског предсједника Хеленској Републици, након обнове независности 2006. Вјерујем да ће то бити подстицај даљој динамизацији односа двије земље.

Прошле године смо заједно обиљежили 200 година Грчке револуције и 140 година наших дипломатских односа. Била је то прилика да се присјетимо заједничке слободарске историје, знамените личности и херојског ратника Васа Црногорца – вјечног симбола црногорско-грчког пријатељства, али и да потврдимо снажно опредјељење да наставимо да градимо заједничку европску будућност. 

Црна Гора изузетно цијени подршку Грчке њеном даљем демократском развоју на путу ка пуноправном чланству у Европској унији. Радује нас да Грчка препознаје напоре које улажемо у том правцу и резултате које у континуитету остварујемо. Уједињујући се у заједничке вриједности демократије и трансатлантског савезништва, његујући традицију дубоко укоријењену у насљеђу Балкана и југоистока Европе, вјерујем да стварамо темељ за сигурнији, бољи и просперитетнији живот свих наших грађана. Поштована госпођо Предсједнице,  још једном изражавам задовољство боравком у Грчкој, желим Вам добро здравље, Вашој земљи и пријатељском грчком народу напредак и благостање.

Обраћање предсједнице Републике Грчке Катерине Сакеларопулу предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу на званичној вечери у Предсједничкој палати:

Ваша Екселенцијо, господине предсједниче, Са великим задовољством желим добродошлицу Вама, Вашој супрузи и члановима Ваше делегације у нашој земљи.

Ваша посјета, која је прва званична посјета предсједника Црне Горе Грчкој, показује значај који има Ваша земља за Грчку. Потврђује, такође, везе пријатељства које су коване између наших народа, не само у последњих 140 година колико одржавамо дипломатске односе, већ и у прошлости. Свакако не бих могла да не поменем хероја грчке револуције Васа Брајовића - Мавровуњотиса, који симболизује наш заједнички пут и дубоко међусобно поштовање које нас везује. Билатерална сарадња између наше две земље је веома добра у свим областима, али, наравно, постоји велики простор за њено јачање, као и снажна воља у том правцу.

Продубљивање наших односа у областима од заједничког интереса, као што су привреда, стартап предузетништво, туризам, енергетика и инвестиције, биће од користи како за наше народе, тако и за стабилност и напредак нашег ширег региона. У том контексту, настојимо да ојачамо координацију и сарадњу за развој интерконекције, транспорта и пратеће инфраструктуре у ширем региону, као средства за зближавање земаља и народа.

Међутим, жељела бих да се задржим и на нашој војној сарадњи, која је на високом нивоу. Индикативно, 26 ученика из ваше државе је већ завршило грчке војне академије, а тренутно их студира још 18, међу којима је и једна жена, која је предодређена за војну академију за пилоте. Исту школу је завршила и прва жена пилот ратног ваздухопловства Црне Горе, што ме веома радује.

Што се тиче европске перспективе Црне Горе, жељела бих да истакнем и похвалим посвећеност Ваше земље придруживању нашој европској породици и напредак који је постигнут у њеним приступним преговорима. За Грчку, перспектива пуноправног чланства Западног Балкана у ЕУ је у политичком и економском интересу Европе, посебно у овом тренутку када се суочавамо са већим регионалним и глобалним изазовима. У потпуности подржавамо и спремни смо да помогнемо Вашој земљи на европском путу, све док настави да активно и доследно показује своју приврженост стратешком циљу европских интеграција, настављајући да промовише неопходне реформе у области владавине права, слободе изражавања и средстава јавног информисања. 

На крају, желим Вам поново добродошлицу у Атину, Ваша Екселенцијо и да пожелим Вама лично добро здравље и дуговјечност, а народу Црне Горе благостање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:43