Мило Ђукановић / - фото: Кабинет предсједника
25/09/2021 u 08:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Црна Гора jесте мала, али jе наша посвећеност заjедничким циљевима велика

Он је овом приликом казао да је Црна Гораподржала Агенду за одрживи развоj 2030 и Паришки споразум о клими

Предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић на позив генералног секретара УН-а Антониа Гутереша говорио jе на Диjалогу на високом нивоу о енергиjи коjи се одржава у виртуелном формату на нивоу самита у сjедишту УН-а у Њуjорку.

Он је овом приликом казао да је земља  наш заjеднички дом у коjем живимо, стварамо и градимо бољу будућност за нове нараштаjе.

– Наша прегнућа доприносе бржем развоjу, а развоjа нема без енергиjе. Свjесни важности енергиjе за човjечанство, али и важности начина на коjи енергиjу стварамо и трошимо, креирали смо jасну заjедничку визиjу коjа не прави подjелу међу земљама према њиховоj величини или економскоj снази, већ према одговорности њихових лидера да договорено спроведу у дjело – казао је предсједник.

Ђукановић је овом приликом казао да је Црна Гораподржала Агенду за одрживи развоj 2030 и Паришки споразум о клими. Такође су слијеђене смjернице Оквирне конвенциjе о климатским промjенама.

Ми jесмо мала земља, са годишњом производњом од око 3.500 гигават сати (ГВх), али jе наша посвећеност заjедничким циљевима велика. Током посљедње децениjе градили смо искључиво мање енергетске обjекте коjи користе обновљиву снагу воде, вjетра и сунца. То значи да смо веома озбиљно схватили упозорења научника широм свиjета о потреби смањења емисиjе гасова са ефектом стаклене баште. Преузели смо обавезу да до 2030, у односу на базну 1990. годину, смањимо емисиjу за 30%. Оваj циљ смо већ постигли. У сусрет конфренциjи Уjедињених нациjа у Глазгову, ажурирали смо национално утврђени допринос, и подигли љествицу на 35%, с потенциjалом за даља унапређења, казао је Ђукановић.

Он је овом приликом подијелио три размишљања:

Прво, важност научно заснованог приступа у креирању свих политика, па и енергетске, потврдила jе и криза Ковид-19. Сматрам да jе веома важно да афирмишемо већу улогу науке и истраживања у тражењу рjешења коjа намећу енергетски изазови, а коjих из дана у дан постаjемо све више свjесни. Научна утемељења мораjу бити основ за политике коjе имаjу глобални утицаj.

Друго, посљедњи догађаjи у поjединим индустриjама указуjу на потенциjал чисте енергиjе. Наша jе обавеза да охрабримо све коjи улажу огроман напор да измиjене циjеле производне концепте. Чиста, нискокарбонска, безбjедна али ефикасна енергиjа, треба да буде основ новог развоjног замаха. Зато jе потребно да снажниjе подржимо прелазак на чисту енергиjу. Црна Гора поздравља инициjативу свих земаља коjе већ раде на увођењу потпуно чисте енергиjе, и подржава формулисање заjедничке визиjе и сарадње са земљама коjе се залажу за производњу чисте енергиjе.

Треће, као еколошка држава, Црна Гора снажно подржава активности на ублажавању климатских промjена и jачање свиjести да се економски развоj остваруjе уз максималну заштиту животне средине. Само на таj начин можемо обезбиjедити бољу заштиту глобалног биодиверзитета у годинама коjе су пред нама. У складу са Европским зеленим договором и политиком ЕУ у области енергетике, планирамо даљи развоj енергетског сектора кроз зелену енергетску транзициjу и декарбонизациjу, повећањем коришћења енергиjе из обновљивих извора и унапређењем енергетске ефикасности, као и изградњом инфраструктурних обjеката за повезивање са сусjедним енергетским системима.

Осигуравањем праведне и инклузивне транзициjе према климатскоj неутралности желимо да климатске и еколошке изазове претворимо у шансе и конкурентску предност. Вjеруjем да ћемо посвећеним радом у томе успjети и да ћемо Декаду акциjе искористити на наjбољи могући начин, закључио је предсједник.

Као први састанак на високом нивоу о енергиjи у посљедњих 40 година, сазван под покровитељством Генералне скупштине, Диjалог представља историjску прилику за разматрање глобалне мапе пута за постизање Циља одрживог развоjа (СДГ) 7 и за покретање храбре акциjе за осигурање приступа чистим и приступачним енергетским услугама за све до 2030. године, уз убрзање прелаза енергиjе ка нето нултоj емисиjи до 2050. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:50