/ MILO ĐUKANOVIĆ
16/12/2022 u 15:07 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Izmjene Zakona o predsjedniku su akt rušenja države

Ovakvo rušenje ustavnosti Crne Gore je neoprostivo, smatra on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je na konferenciji za medije da ne želi da učestvuje u implementaciji Zakona o predsjedniu, ali da ga je potpisao je rne želi da krši svoja ustavna ovlašćenja.

Kazao je da je ovakvo rušenje ustavnosti Crne Gore neoprostivo, a takođe smatra da je Zakon o predsjedniku akt rušenja države.

(VIDEO) Đukanović: Ispoštovaću Ustav i potpisati izmjene Zakona o predsjedniku

- Skupština je 1. novembra usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku. Reakcije domaće i inostrane političke i stručne javnosti ukazivali su da je riječ o neustavnoj inicijativi. To je kvalifikovana kao politička namjera da se mijenja Ustav. U potpunosti dijelim takvo stanovište - rekao je Đukanović na konferenciji za medije.

Predsjednik je naglasio da je tada vratio Zakon na ponovno odlučivanje i da je zatražio mišljenje Venecijanske komisije.

- VK je 9. decembra dala jasan stav i preporučila da se ne usvajaju izmjene Zaklona o predsjedniku dok Ustavni sud u potpunosti ne bude operativan i ocijeni ustavnos zakona. Princip nadmoći Ustava obavezuje, da se on može mijenjati kroz procedure i većine propisane samim Ustavom.Uprkos svemu Skupština je ponovo izglasala izmjene Zakona i dan kasnije dostavila na potpis. Svjestan sam da je u situaciji visokih političkih tenzija postoje različita očekivanja građana kako da se postavim prema ovom Zakona. Poštujem i podržavam stavove i emocije građana koji se izražavaju kroz proteste protiv ustavnog poretka i države. Ipak, donio sam odluku da potpišem Zakon. Opredjeljujem se da nepogovorno poštujem Ustav, ne želim da se pridružim onima koji ga krše -navodi predsjednik.

Đukanović je kazao da za ovaj Zakon odgovornost imaju i oni koji su ga izglasali. Poručio je da  neće pozvati Miodraga Lekića na konsultacije, jer ne želi da učestvuje u implementaciji neustavnog zakona.

- Ne želim da se pridružim onima koji ruše Ustav i državu. Odlukom skupštine da pravnim aktom nižeg reda - zakonom mijenja pravni akt višeg reda - Ustava, Skupština je izgubila smisao. Ovim je parlament ušao u fazu političkog rada u kojem on ruši ustavni poredak - rekao je Đukanović.

Predsjednik smatra da za dogovor oko izbora Ustavnog suda treba samo dobra volja.

- Za dogovor su potrebne dvije strane. Važno je da sa ove strane, od strane parlamentarne opozicije jasno i dosljedno insistiramo na dogovoru. I nakon što je vlast jednostrano na Ustavnom sudu utvrdila listu kandidata i dala ih na izjašnjavanje opoziciji, kazali smo im da moraju proces vratiti na početak. Logično je da treba da pokušate da dođete do zajedničkog stanovišta na relaciji vlast-opozicija. Vidjeli ste da vlast nije to htjela- smatra predsjednik.

On naglašava da je opozicija  izašla sa zahtjevom prema parlamentu da se krene procedura za objavljivanje oglasa za kandidate za Ustavni sud.

-Uz malo dobre volje, jasno je da je taj posao moguće obaviti u roku od 30-40 dana. Danas da odlučimo da raspustimo Skupštinu, imamo 60 dana za organizovanje vanrednih izbora. Nema problema da se može blagovremeno izabrati Ustavni sud i organizaovati izbori. Samo treba dobra volja - poručuje Đukanović.

Predsjednik Đukanović poručuje da je neoprostivom  ovakvo kršenje Ustava.

-Smatram da to rade da bi sfrušili nezavisnu Crrnu Goru. Zato skriktno tumačim svoje obaveze, tako će biti u slučaju mogućeg donošenja ukaza o raspuštanju parlamenta - naglašava on.

Govorio jen i o pokretu "Ima nas" i poručio da  su  u Demokratskoj partiji socijalista  jedinstveni po pitanju protesta. Predsjednik je i dodao da nema nasilnih demonstracija.

- imamo građane koji se okupljaju - smatra on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:03