/ Фото: Кабинет предсједника
07/06/2021 u 10:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић дао сагласност за седам од 18 кандидата за дипломате

Предсједник неће јавно говорити о појединачним кандидатима, јер је то добра пракса у дипломатији

Савјетнице за вањску политику Предсједника Црне Горе Мила ЂукановићаТамаре Брајовић, реаговала је поводом писања медија о предлозима Владе Црне Горе за именовање нових амбасадора. Навела је да разговори са потпредсједником Владе и министром вањских послова о кандидатима за нове амбасадоре Црне Горе су започети 28. априла. Навела је и да предсједник потврђује отвореност за сарадњу да се кроз даље консултације дође до консензуса, што је у најбољем интересу наше државе и чини суштину кохабитације.

- Од 18 кандидата, Предсједник је дао сагласност за 7 дипломата, за које процедура може да буде даље несметано настављена почевши од формалног усвајања предлога МВП од стране Владе Црне Горе. Од  преосталих 11, поједини су добили негативно мишљење Предсједника, док је за један број договорено да се обаве додатне консултације. У међувремену, 24. маја, Влада је кандидовала још једно име- истакла је саопштењем.

Како је навела, као што су више пута казали, предсједник неће јавно говорити о појединачним кандидатима, јер је то добра пракса у дипломатији.

- Посебно не о онима за које је постигнут договор и за које ће кроз уобичајену интерну процедуру бити затражен агреман од земље пријема. Уколико би се Влада опредијелила да затражи агреман земље пријема за кандидата о којем није постигнута сагласност с Предсједником у консултативном процесу, јасно је да би то било неозбиљно поигравање са угледом Црне Горе и повјерењем у односима с потенцијалним земљама пријема или организацијама- истакла је саопштењем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:07