Ђукановић- Грузија, дочек
07/10/2021 u 14:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО/ФОТО) Ђукановић дочекан у Грузији са највишим војним и државним почастима

Након церемоније дочека, предсједници Ђукановић и Зоурабицхвили имали су тет-а-тете разговор, који су наставили на сусрету делегација Црне Горе и Грузије

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић дочекан је данас у Грузији са највишим војним и државним почастима гдје на позив предсједнице Саломе Зоурабицхвили борави у дводневној званичној посјети овој држави.

Након церемоније дочека, предсједници Ђукановић и Зоурабицхвили имали су тет-а-тете разговор, који су наставили на сусрету делегација Црне Горе и Грузије.

Изјава Ђукановића: 

Ваша посјета Грузији јако је важна за будућност, демократско-економски развој земље. Разговарали смо о односима у геополитичком домену и објаснила сам ситуацију за окупиране територије и свакодневну тортуру друштва, али и да се упркос томе настављамо кретати путем европских интеграција и то се није зауставило ни за тренутак. На том путу нам је потребна и политичка подршка и размјена искустава, а Црна Гора је зато веома важан партнер за нас јер је успјела да оствари своје амбиције.

Анализирали смо геополитичку ситуацију у нашим регионима. Иако постоје бројне разлике, има заједничких закључака, а један од њих је да, што важи за Западни Балкан и регион Кавказа, а то је присуство ЕУ. 

Осјећамо да је то присуство пресудно важно за наше земље и за рјешавање политичких криза. Било би још важније за нашу блиску будућност да ЕУ посвети више пажње Грузији у дијелу своје вањске политике. То можемо да видимо јер вањска политика ЕУ не може бити озбиљна ако се у регионима Кавказа и Западног Балкана не бране европске вриједности. 

Разговарали смо о узајамним односима и сарадњи у областима пољопривреде, економије, туризма, парламентаризма али то су смјерови и нешто што ће дати конкретне обрисе нашим односима и то ће бити конкретизовано и у очима грађана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:29