Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић на конференцији / - фото: Кабинет предсједника
27/11/2021 u 13:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ђукановић: Европска унија нема озбиљну алтернативу

Предсједник је поручио да Црноj Гори треба Влада коjа би се организовала око преговарачког процеса и испоручила резултате у поглављима 23 и 24

Предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић на конференциjи Балкански интеграциони форум, коjа се одржава у Подгорици је казао шта год да се догађало са даљом политиком проширења ЕУ, Црна Гора мора да настави своjим европским путем.

- Црноj Гори jе потребна Влада коjу сада нема, како би држава наставила своj наставила пут ка Европскоj униjи (ЕУ) - оциjенио jе предсjедник државе Мило Ђукановић.

Он jе поручио да Црноj Гори треба Влада коjа би се организовала око преговарачког процеса и испоручила резултате у поглављима 23 и 24.

Ђукановић jе оциjенио да ће Црна Гора наставити са европеизациjом друштва, без обзира на то што се догађа са политиком проширења Европске униjе.

image

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић на конференцији

- фото: Кабинет предсједника

Према његовим риjечима, држава се ниjедног тренутка ниjе налазила у недоумици када jе риjеч о њеном европском путу, нити у погледу тога ком културном кругу жели да припада.

- То ниjе био, нити jе данас, општи политички образац у региону, али приоритетан аспект наше европске политике ниjе датум чланства у Европскоj униjи - навео jе Ђукановић.

Поручио је да Црна Гора иде европским путем из наjдубљег увjерења.

- Ако нема мjеста, ми ћемо и тада наставити европским путем, не због чланства, већ због нас. Када би, неко у ЕУ одлучио да означи краj наших напора, ми не бисмо промиjенили стратешки курс - навео jе Ђукановић.

Оциjенио је да би промjена стратешког курса значила историjски повратак уназад, додаjући да jе Црна Гора дуго на европском путу и да jе постигла одређене резултате.

- Шта год се догађало са политиком проширења, Црна Гора наставља са европеизациjом друштва. То jе jедини логичан и разуман пут - поручио jе Ђукановић.

Он jе оциjенио да jе садашња структура европских институциjа више окренута ка Западном Балкану него претходна, додаjући да су поруке охрабрења коjе регион чуjе праћене „неким порукама из не мање важних европских центара”.

То, како jе поручио, доводи до губитка повjерења у европску перспективу региона.

- Ако се дође у ситуациjу да чланство ниjе перспектива, разумиjем осjећаj одговорности оних коjи имаjу грижу савjест, уколико се изневjери очекивање људи у региону, али то ниjе рjешење наших проблема - навео jе Ђукановић.

Он jе казао и да идеjа Отвореног Балкана ниjе конзистентно формулисана, нити jе jеднако понуђена свим актерима.

 -Велико jе питање не само формулисања, већ и кредибилности њеног аутора. Придружуjем се онима коjи мисле да jе риjеч о политичком маркетингу, приjе него о озбиљноj инициjативи - навео jе Ђукановић.

Он је казао да  Црна Гора иде путем ЕУ из наjдубљег увjерења.

- Црна Гора ниjедном ниjе била у недоумици када jе у питању европски пут без обзира на утицаj Русиjе - казао је Ђукановић на конференцији.

Упитан да ли се каjе због jасног опредjељења ка Западу односно одлуке да не балансира између Истока и Запада, предсједник Црне Горе је казао каже да се Црна Гора ни у jедном тренутку нове историjе ниjе налазила у недоумици.

Нисмо имали ни неке посебне економске односе са Русиjом, додаjе Ђукановић.

- Били смо отворени за интерес свих коjи су хтjели да улажу. Ниjе било много инвеститора како су то неки приказивали. Био jе jедан велики инвеститор - напомиње Ђукановић.

Руска политика има, каже, очекивања од проруских сентимената коjи постоjе у региону.

- ЦГ се ниjедног тренутка ниjе стратешки колебала - казао је Ђукановић.

Он је истакао да постоjе jош увиjек центри моћи коjи желе да воде Титову спољну политику, додајући да они коjи воде такву политику се ниjесу ни сами опредиjелили ком кругу желе да припадну.

Ђукановић jе навео да jе Црна Гора дуго на путу ка ЕУ.

-  Постигли смо одређене резултате казао је предсједник и подсјетио да  преко 70 одсто грађана подржава приступање ЕУ - казао је Ђукановић.

Он jе навео и да ЕУ нема озбиљну алтернативу те да jе потуно jасно да Црна Гора треба да настави путем прихватања европског система вриjедности.

- Ми смо Европљани, ми се сматрамо своjима на свом, не тражимо дозволу да се вратимо европскоj кући. Наравном морамо рачунати на правила ако желимо да будемо дио ЕУ. И без тога нема озбиљне алтернативе. Шта jе озбиљна алтернатива, ово што се нуди из Москве. Да ли неко овдjе види озбиљну понуду или види само деструкциjу ЕУ jединства и европског система вриjедности, то jе понуда коjа jе алтернатива. И сад треба неко да прихвати. Мислим да jе чак излишно разговарати на ту тему - закључио jе Ђукановић.

Специjални изасланик ЕУ за Западни Балкан Мирослав Лаjчак казао jе да европска интеграциjа Западног Балкана нема алтернативу.

image

Мирослав Лајчак

- принтскрин

- Алтернатива jе само jедна – пуноправно чланство. Процес jе много спориjи него што смо се надали, али ЕУ се суочава са много изазова - рекао jе Лаjчак.

Он jе навео да Униjа мора да буде сигурна да нове чланице не доносе jош додатних проблема.

- Убиjеђен сам да немамо луксуз да чекамо да државе риjеше свиjе проблеме, па да се онда окренемо Западном Балкану - рекао jе Лаjчак.

- Треба убрзати процес, али било би погрешно критиковати само ЕУ. Униjа треба да врати кредибилитет процесу проширења, а земље Западног Балкана процесу европских реформи. Ниjесмо задовољни тиме што се дешава, диjагноза jе ту, и сад треба jедни другима да помогнемо - навео jе Лаjчак.

Предсjедаваjући Предсjедништва Босне и Херцеговине (БиХ) Жељко Комшић казао jе да су европске вриjедности превасходно животне вриjедности.

image

Жељко Комшић

- принтскрин

- Ако ми одустанемо, боjим се да алтернатива постоjи и да ће циjели Западни Балкан пасти у крило Путину - рекао jе Комшић.

Члан Предсjедништва БиХ Шефик Џаферовић jе навео да не мисли да ће Сjедињене Америчке Државе (САД) и ЕУ препустити Западни Балкан страним утицаjима.

image

Шефик Џаферовић

- принтскрин

- САД су пуно тога урадиле, па бисмо, само на основу тренутне ситуациjе и недовољне ангажованости, могли да имамо такве закључке - оциjенио jе Џаферовић.

Он jе поручио да jе увjерен да неће доћи до стварања нових граница и териториjа на Западном Балкану.

- То су жеље поjединих актера, али се то неће десити. Будућност свих држава региона jе у ЕУ и НАТО-у, али Униjа и САД би требало да буду много ангажованиjе на подручjу Западног Балкана - навео jе Џаферовић.

Предсjедник Европског покрета у Црноj Гори Момчило Радуловић jе навео да jе застоj европских интеграциjа евидентан, додаjући да земље ЕУ постаjу свjесне кризе и посљедица њиховог недjеловања.

image

Момчило Радуловић

- принтскрин

- То jе оставило простор дjеловања другим дестабилизуjућим факторима - навео jе Радуловић.

Он jе оциjенио да политика двоструких стандарда у Униjи све више узима маха.

- Услови за чланство су све тежи, а истовремено не бисмо рекли да jе испуњавање тих стандарда пракса у Униjи. Та конфузиjа води у неповjерење и мању привлачност Униjе него приjе десетак година - казао jе Радуловић.

Предсједник Црне Горе jе новинарима, након Балканског интеграционог форума, казао да нико ниjе условљавао формирање мањинске владе његовим одласком из партиjе.

- Никада нико ниjе ни помислио да разговара тако са мном. То ниjе тема за разговоре и нећемо дозволити да било ко то нама каже - рекао jе Ђукановић.

Ђукановић jе оциjенио да jе риjеч о покушаjу политичке компромитациjе ДПС-а, од оних коjи су мислили да ће та партиjа након избора бити архивирана.

- То се ниjе десило. Ми смо показали да се за праве вриjедности може говорити и из опозициjе”, рекао jе Ђукановић.

Он jе казао да jе, након парламентарних избора, ДПС навео да ће подржати мањинску владу због, како jе рекао, забринутости за европски пут Црне Горе.

Ђукановић jе рекао да однос ДПС-а према идеjи мањинске владе ниjе исти као приjе 15 мjесеци, jер та партиjа има нова сазнања, искуства и очекивања.

ДПС, како jе додао, у контактима са традиционалним партнерима има два рjешења – изборе и политичку владу, коjа су, како jе рекао боља од мањинске владе.

- Мањинска влада би могла да буде у улози жртве када се буде одлучивало на наредним изборима, jер немаjу довољно времена да поправе пошасти ове владе. Зато мислим да jе боља рjешење политичка влада - рекао jе Ђукановић.

Он jе истакао да они коjи желе да сарадњу са ДПС-ом мораjу имати на уму да jе то наjjача партиjа на црногорском политичком спектру.

- Не треба нас убjеђивати да jе све болjе од постоjећег станjа. Ако jе мањинска влада jедино рjешенjе, разговараћемо у ДПС-у о томе - поручио jе Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 20:34