Мило Ђукановић / - фото: Кабинет предсједника
12/05/2022 u 11:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Насушно нам је потребна порука да државе региона имаjу мjесто у ЕУ

Темпо заузимања тог мjеста зависити само од наше способности да реализуjемо реформе, достигнемо стандарде и да ћемо афирмишући политику регате искористити своjу шансу - рекао jе Ђукановић

Државама Западног Балкана насушно jе потребна порука да имаjу мjесто у Европскоj униjи (ЕУ) и да ће темпо заузимања тог мjеста зависити само од способности да реализуjу реформе, оциjенио jе предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић.

Он jе то казао у Бриселу, гдjе jе учествовао на радноj вечери лидера земаља Западног Балкана са челницима ЕУ, коментаришучи изjаву француског предсjедника Емануела Макрона коjи jе представио став о формирању нове европске заjеднице за земље коjе ниjесу дио Униjе.

Ђукановић jе, након вечере за лидере држава Западног Балкана коjу jе организовао високи представник ЕУ за вањске послове и безбjедносну политику Жозеп Борељ, казао да ниjе риjеч само о тренутном француском предсjедавању Униjом већ о изjави коjу даjе предсjедник jедне од наjвећих земаља коjа има велику утицаj на креирање укупне политике ЕУ.

Ђукановић сматра да ће требати додатног разговора на ту тему, што се подразумиjава под идеjом политичке заjеднице коjу jе саопштио Макрон.

- Независно од тога, мени се чини да jе нама сада насушно потребна порука да све земље Западног Балкана имаjу мjесто у ЕУ и да ће темпо заузимања тог мjеста зависити само од наше способности да реализуjемо реформе, достигнемо стандарде и да ћемо афирмишући политику регате искористити своjу шансу - рекао jе Ђукановић, саопштено jе из њговог кабинета.

Према његовим риjечима, то ће развити здраву конкуренциjу на Западном Балкану и у не тако далекоj довести до чланства свих земаља региона у ЕУ.

Он jе казао да jе разговор био у битно промиjењеним околностима након агресиjе Русиjе на Украjину.

- И коjи jе услиjедио након наше перцепциjе да jе руска агресиjа додатно освjетлила важност jасне и догледне европске перспективе за све земље Западног Балкана - додао jе Ђукановић.

Ђукановић jе навео да jе састанак у Бриселу био прилика да се разговара о могућем, новом квалитету и интезитету односа ЕУ и земаља региона.

“Искористио сам прилику да саопштим како ми видимо посљедице малигног утицаjа трећих земаља у региону, не само од руске агресиjе на Украjину, него и приjе тога”, рекао jе Ђукановић.

Он jе на састанку подсjетио на покушаj државног удара 2016. године и контитинуитет доктрине деструкциjе коjа има за циљ да осуjети европску и евроатлантску перспективу држава Западног Балкана.

Како jе рекао, указао jе на евидентне посљедице коjе се огледаjу у рестаурациjи националистичких и ретоградних политика коjе успораваjу државе региона ка европском систему вриjедности.

Ђукановић jе додао да jе регион заинтересован, као Европљани, да Европа сачува и унаприjеди своjу геополитичку конкурентност.

Та мисиjа, према његоим риjечима, мора почети од консолидациjе читаве Европе, а не само ЕУ.

Он jе оциjенио да jе разговор био веома користан и да постоjи свиjест да се отвара нова шанса коjу регион треба да искористи, тако што ће максимумом напора да обновити темпо реформи коjи jе био карактеристичан до приjе неколико година.

“Али и да ЕУ превазиђе праксу слања различитих порука. То слање различитих порука замагљуjе jасну европску перспективу за земље Западног Балкана”, додао jе Ђукановић.

Ђукановић jе навео да деструкциjа коjа долази са трећих, антиевропски настроjених адреса, доприноси додатном успоравању процеса еманципациjе и европеизациjе балканских друштава.

Он jе на радноj вечери лидера држава Западног Балкана учествовао на позив високог представника за вањске послове и безбjедносну политику Жозепа Бореља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:41