Đukanović u Poljskoj / - KABINET PREDJSEDNIKA
27/10/2022 u 16:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Ne postoji aspekt koji može pokolebati CG u namjeri da podržava Ukrajinu

Glavna tema razgovora je bila agresija Rusije na Ukrajinu sa refleksijama po stabilnost i bezbjednost Evrope u cjelini

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je nakon sastanka sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom istakao da, u prilično komplikovanim okolnostima za Evropu, tokom perioda kraćeg od godinu dana, se desio i drugi susret na najvišem nivou, što najbolje govori o kvalitetu međudržavnih odnosa. Glavna tema razgovora je bila agresija Rusije na Ukrajinu sa refleksijama po stabilnost i bezbjednost Evrope u cjelini. Dva državnika su se saglasila da je Crnoj Gori potrebna pomoć i podrška EU i NATO -a kako bi se očuvao mir na Balkanu.

- Sve to što Poljska kao odgovoran susjed čini je vrijedno maksimalnog poštovanja. Nije ovo samo agresija na Ukrajinu, ovo je direktan atak na evropske vrijednosti i na evropsko jedinstvo i zato je opravdan, puni angažman svih država, a tu je veoma jasno Poljska jedan od predvodnika, ali i Crna Gora jedan mali, ali vrlo iskreni i posvećeni saveznik, poručio je Đukanović.

On je dodao da ne postoji nijedno pitanje i nijedan aspekt koji može pokolebati Crnu Goru u namjeri da dalje svim sredstvima podržava Ukrajinu da istraje u odbrani svojih najvažnijih vrijednosti.

- Refleksije te krize na Zapadnom Balkanu su veoma vidljive i veoma štetne. Danas mi vidimo da je ZB u lošijem stanju nego što je bio prije nekoliko godina. Vidi se jasna vrijednosna devastacija zapadno-balkanskih društava i vidimo da su evropske vrijednosti danas manje na cijeni nego što su bili u vrijeme izrazito euro-entuzijazma kojeg smo imali u našem regionu do prije neku godinu. To su sada okolnosti prema kojima moramo imati realan odnos. Ja mislim da nas to realno sagledavanje uzroka neminovno dovodi do potrebe da podstaknemo prije svega EU i NATO da učine nedvosmislenim svoju zainteresovanost za očuvanje regiona ZB u sferi i u okviru evropskih i evroatlantskih vrijednosti, naglasio je Đukanović.

Istakao je da nema nikakve sumnje da je naš region, evropski region, te da iako na repu evropske razvijenosti, ne znači da ga se treba odricati i da ga treba prepuštati za uticaj antievropskih politika i antievropskih vrijednosti.

- Evropa zato mora biti aktivnija u našem regionu, a podrazumijeva se i NATO. To je nešto što sam želio danas da podijelim sa domaćinima i da prosto pokušam da podstaknem još snažniju podršku Poljske evropskoj perspektivi regiona ZB, kazao je Đukanović.

On je zamolio predsjednika Dudu za nastavak dalje saradnje u regionalnim inicijativama, Višegradske grupe i ZB6, kao i za stvaranje pretpostavki da Crna Gora bude zemlja posmatrač u inicijativi tri mora, što je naišlo na pozitivan odnos domaćina.

Što se tiče bilateralne saradnje, jasno su identifikovani prostori za dalje unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja, nauke i iskazali namjeru da se dalje podstakne parlamentarna saradnja.

Duda: CG u inicijativi tri mora da ima status kao Ukrajina

image

A. Duda

- KABINET PREDSJEDNIKA

Poljska podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i politiku otvorenih vrata, kazao je predsjednik Poljske Andžej Duda i dodao da je predložio da Crna Gora ima isti status kao Ukrajina u okviru inicijative tri mora.

- Što se tiče procesa integracija koje je u toku, i nadam se da će za Crnu Goru značiti potpuno članstvo u inicijativi triju mora, ali za nas će to biti država saveznik u okviru te inicijative. Obećao sam predsjedniku da ću predstaviti to našim partnerima u Inicijativi triju mora, jer želim da širimo tu incijativu. Crna Gora je u tom području, Crna Gora je na Jadranu i ima pristup tom trećem ili drugom moru, Baltik, Jadran, Crno more i to je pravac za nas koji je bitan i pravac u kojem želimo ići u budućnosti i želimo da razvijamo našu saradanju, kazao je Duda na konferenciji za novinare.

On je dodao da je sa Đukanovićem razgovarao i o pitanjima bezbjednosti, vojnoj i energetskoj.

- To su pitanja koja su najvažnija i mi podržavamo stvaranje bezbjednosnog i odbrambenog sistema Crne Gore od spoljnih uticaja kojima bi bio cilj destabilizacija situacije u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Poljske.

Duda je kazao i da se saglasio sa Đukanovićem da je Crnoj Gori potrebna pomoć i podrška kako bi se očuvao mir na Balkanu. On je istakao i značaj Crne Gore kao NATO saveznika i saveznika Poljske i poručio da Crna Gora može računati na Poljsku.

- Za nas je jako bitno da se očuva mir u regionu i svi znamo koliko je Balkan bitan za očuvanje mira u Evropi, poručio je Duda. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:25