Vjosa Osmani i Milo Đukanović / - KABINET PREDSJEDNIKA
07/02/2023 u 15:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Nestabilnost regiona jedino možemo otkloniti evroatlantskim integracijama

U tom kontekstu, veoma razumijemo ambicije Kosova da u bliskoj budućnosti postane članica Savjeta Evrope

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zahvalio se predsjednici Kosova Vjosi Osmani Sadriu, na uzvratnoj posjeti.

- Ja sam prošle godine bio u zvaničnoj posjeti Kosovu. Ovo je, istovremeno, prva zvanična predsjednička posjeta sa Kosova Crnoj Gori, od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa. Ubijeđen sam da će jedna dobra frekvencija i iskreni dijalog koji prati sve te susrete i dalje doprinositi unapređenju jednog kvalitetnog dobrosusjedstva. Da će značiti potvrdu, da smo u punoj mjeri posvećeni našim evropskim i evroatlantskim ciljevima, i da će doprinijeti unapređenju međudržavne saradnje. Crna Gora je prepoznata kao država koja veoma drži do saradnje sa susjedima i veoma drži do regionalne saradnje - kazao je Đukanović.

Istakao je da je konstanta u međusobnim odnosima puna posvećenost evropskim vrijednostima.

- Naše uvjerenje je da temeljni deficit ovog, evropskog regiona, a to je nestabilnost, jedino možemo otklanjati putem evropske i evroatlantske integracije. Od tuda naša spremnost za saradnju, po tim pitanjima, sa svim susjedima i svim zemljama regiona. Vjerujemo da je to jedini put kojim možemo učvrstiti stabilnost, samim tim otvoriti perspektivu ekonomskog i demokratskog prosperiteta. U tom kontekstu, veoma razumijemo ambicije Kosova da u bliskoj budućnosti postane članica Savjeta Evrope. Razumijemo njihovu inicijativu da dobiju kandidatski status u Evropskoj uniji. Razumijemo njihovu najavu da žele da budu dio partnerstva za mir. Snažno podržavamo i mislimo da je to jedini odgovoran pristup prema takvim ambicijama Kosova, i svake druge države našeg regiona - kazao je Đukanović.

On se nada da će, na preporuku nadležnog odbora Evropskog parlamenta, koja je već učinjena, Evropski parlament i ministri unutrašnjih poslova EU prihvatiti tu preporuku i obezbijediti napokon bezvizni režim za građane Kosova.

- Mislimo da je to prvi i veoma važan korak, jer u onoj mjeri u kojoj naši građani budu u prilici da olakšano pristupaju zemljama i društvima EU, i da se upoznaju sa komparativnim vrijednostima evropskih vrijednosti, u toj mjeri ćemo mi, kao ljudi koji vode politiku u regionu, imati olakšan zadatak da afirmišemo evropsku politiku i ostvarujemo evropske i euroatlantske ciljeve svake države regiona. Gospođa Osmani Sadriu i ja smo razgovarali i o lokalnim pitanjima, izrazili zajedničko zadovoljstvo da su odnosi, ne samo dobrosusjedski, nego vrlo sadržajni, kvalitetni, prijateljski, ali i kao u svim ostalim odnosima, da postoji jasan prostor za dalje unapređenje. Pomenuli smo i ono što su zajednički prioriteti za unapređenje međudržavnih odnosa Crne Gore i Kosova. Ostaje nam da i dalje radimo na jasnijoj vidljivosti i ustavnoj legitimaciji ustavne manjine na Kosovu. Znamo da je to cilj koji je skopčan sa određenim organičenjima u Ustavu Kosova, u ovom trenutku. Razumijemo to, ali vrlo pozdravljamo ono što je napravljeno od moje posjete Kosovu do danas. Već su stvoreni uslovi za vidljiviju poziciju crnogorske manjine u državnim organima na Kosovu i rekao bih da je tokom današnjeg razgovora ponovljena jasna namjera da se na Kosovu nastavi sa predanom aktivnošću, da se ustavno utemelji crnogorska nacionalna zajednica i na taj način stvore uslovi za jedan snažniji i ukupan političko-društveni angažman Crnogoraca koji danas žive i doprinose multietničkom karakteru Kosova.

- Razgovarali smo o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje. Ocijenili smo da je ta saradnja dobra, ali da nije na onom nivou koji su naši politički odnosi, i da treba da nastavimo da stvaramo pretpostavke za dalju ekonomsku saradnju. Ponovili našu posvećenost da dalje unapređujemo saobraćajnu infrastrukturu i da dalje otvaramo i unapređujemo granične prelaze između naše dvije zemlje - kazao je crnogorski predsjednik.

Đukanović se zahvalio za posjetu, za prijateljske i konstruktivne predloge, koji će, siguran je, voditi daljem unapređenju naših međudržavnih odnosa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 09:13