Мило Ђукановић / - фото: Кабинет предсједника
15/07/2021 u 14:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Отвара се простор за малигни утицаj трећих страна чиjи су интереси у супротности са европским

Сусрети попут данашњег покушаваjу да даjу нови импулс развоjу билатералних односа. истакао је Ђукановић

Живимо у времену посусталог ентузиjазма ЕУ за динамичан процес даљег проширења. Сљедствено томе, нажалост, живимо и у времену посусталог реформског ентузиjазма на самом Западног Балкана, што jе довело до рестаурациjе неких ретроградних, националистичких политика и великодржавних проjеката у нашем региону, казао jе предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић на прес конференциjи у Словачкоj.

“А то истовремено отвара простор за малигни утицаj трећих страна чиjи су геополитички интереси супротстављени европским интересима. Зато смо увjерени да jе jедини прави одговор на ове проблеме интензивниjа европеизациjа региона Западног Балкана. И зато нам jе тако драгоцjен разборити глас приjатеља каква jе Словачка Република у ЕУ”, рекао jе Ђукановић.

Предсjедница Словачке Зузана Чапутова jе већ казала, додаjе Ђукановић, да наши билатерални односи су заиста узорни, али никада не можемо казати да су довољно развиjени.

image

Мило Ђукановић и Чапутова

- фото: Кабинет предсједника

“Сусрети попут данашњег покушаваjу да даjу нови импулс развоjу билатералних односа. Из нашег угла видимо реалан простор у области економиjе, инвестициjа и туризма. Желим да кажем да ће Црна Гора веома ускоро бити опет веома динамична економиjа у коjоj ће се као и претходних година догађати интензиван инвестициони циклус и ми бисмо jако вољели да саставни дио ток циклуса буду словачки инвеститори”, истакао jе он.

Такође, бићемо веома инициjативни, наводи, на плану унапређења сарадње у области образовања и културе.

“Вjеруjем да jе пред Црном Гором и Словачком одлична будућност и да ће бити одлична будућност наших међусобних односа и убиjеђен сам да ћемо предсjедница Чапутова и jа управо таквом даљем развоjу наших односа дати неопходан импулс”, поручио jе Ђукановић, коjи се захвалио предсjедници Чапутовоj на позиву да званично са своjом делегациjом посjети Словачку.

Ова посjета се, рекао jе Ђукановић, догађа у години у коjоj се у Црноj Гори обиљежава 15. годишњицу обновљене независности, коjоj jе словачка дипломатиjа jако пуно доприниjела.

“Истовремено то jе и 15 година од успостављања дипломатских односа између наше двиjе земље. Поред захвалности коjу Црна Гора дугуjе и понавља Словачкоj Републици за допринос демократксом референдуму 21. маjа 2006. на коjем смо након виjек чекања обновили своjу независност. Ово jе истовремено прилика да саопштим захвалност за подршку Словачкоj Републици у борби коjу jе Црна Гора заjедно са свим земљама свиjета водила против пандемиjа корона вирус”, поручуjе Ђукановић.

Како додаjе, данас када jе пандемиjа у фази смираjа, веома смо посвећени санирању проблема на здравственом плану, а истовремено сконцентрисани на напоре коjи треба да допринесу што jе могуће бржоj обнови економске активности.

Црна Гора jе, према његовим риjечима, дио региона Западног Балкана коjи, нажалост, има градициjу нестабилног европског региона.

“Ми мислимо да jе узрок те нестабилности и заостаjање у развоjу управо предуго избивање свих држава Западног Балкана из оног што jе био матични ток развоjа савремене европске цивилизациjе. И зато вjеруjемо да jе пут у чвршћу стабилност и економски и демократски просперитет ЗБ пут европске и евроатлантске интеграциjе.Захвални смо Словачкоj Ребублици на подршци коjу нам jе дала у нашим напорима да остваримо чланство у НАТО Алиjанси”, рекао jе Ђукановић.

Такође, Црна Гора jе захвална, наводи, на броjним експертизама и свакоj другоj врсти помоћи коjу jе Словачка Република понудила и дала у нашем преговарачком процесу са ЕУ.

“Захваљуjући томе Црна Гора jе данас наjдаље одмакла у преговарачком процесу и вjеруjем да сам реалан када очекуjем да ће прва сљедећа чланица ЕУ управо бити Црна Гора”, закључуjе се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 12:35