/ - МИЛО ЂУКАНОВИЋ
18/02/2022 u 21:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић- Пахор: Деблокада преговарачког процеса ЦГ приоритет будуће владе

Ђукановић учествује на 58. издању Минхенске безбједносне конференције

Почела 58. Минхенска безбједносна конференција на којој учествује предсједник Црне Горе Мило Ђукановић. 

Ђукановић се одвојено састао са предсједником Републике Словеније Борутом Пахором, комесаром ЕУ за буџет и финансије Јоханесом Ханом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

- Ђукановић и Пахор су размијенили информације о кључним дешавањима на унутрашњем и регионалном плану од њиховог посљедњег сусрета у новембру у Паризу, као и плановима иницијативе Брдо - Бриони. Сагласили су се о неопходности интензивирања динамике политике проширења за достизање стабилности региона, уз заједничку оцјену да се национализам може зауставити једино европским пројектом. Словенија ће наставити да снажно подржава европски пут Црне Горе- наводи се у саопштењу.

Предсједник је упознао предсједника Пахора да деблокада преговарачког процеса Црне Горе мора бити кључни приоритет њене будуће владе, што је услов за његову подршку будућој већини.

Договорена је узвратна званична посјета предсједника Црне Горе Љубљани у другој половини ове године.

Састанак с комесаром Ханом била је прилика за детаљнији осврт на напредак региону у односу на период када је Хан обављао функцију комесара за проширење. Комесар Хан се интересовао за предсједникову оцјену стања у региону и унутрашњу ситуацију у Црној Гори и перспективу формирања нове владе. 

Сагласили су се да би напредак преговора у више земаља повећавало повјерење у политику проширења међу земљама ЕУ. Покретање преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, уз досадашњи напредак Црне Горе, томе би дали подстицај, закључује комесар Хан.

Ђукановић је оцијенио да би то било капитално важно. Захвалио је комесару Хану на иницијативи за сусрет, рачунајући да је и то потврда да је питање проширења питање цјелокупне ЕК,  подсјећајући на поруке предсједнице фон дер Лајен о ЕУ као геополитичком играчу.

У контексту унутрашњих прилика, предсједник Ђукановић је казао да је примарни циљ обезбјеђивања подршке влади у парламенту која би омогућила хитну деблокаду преговора у поглављу 23 и добијање нове динамике затварања поглавља. 

Договорен је наставак комуникације који ће питање проширења и стабилности региона држати у фокусу ЕК.

Предсједник је, такође, разговарао са новим предсједником Владе Сјеверне Македоније Димитром Ковачевским, током којег је апострофиран изазов европске интеграције и њена важност за стабилност и одрживи развој региона.

У разговору са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком размијењена су мишљења о најзначајнијим регионалним питањима, као и о унутрашњим приликама у Црној Гори, уз констатацију да за проблеме на Западном Балкану одговор у заједничкој европској перспективи.

На маргинама МСЦ, предсједник је разговарао и са Светланом Тихановскајом, лидерком опозиције у Бјелорусији, на њену иницијативу.  Предсједник је информисан о ситуацији у Бјелорусији након посљедњих предсједничких избора и изазовима опозиције у тој земљи. Он је поновио да Црна Гора пажљиво прати развој ситуације, да то чини у блиској координацији са ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:22