Мило Ђукановић / - SCREENSHOT
08/06/2021 u 22:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Политика Београда подсјећа на деведесете, само други актери

На питање да ли је разочаран односом Европске уније према региону, навео је да никад није био „ни посебно очаран тим односом“

Промјена власти једне партије или коалиције окупљене око ње као стожера, послије три деценије непрекидног трајања се, једноставно, морала једном догодити, каже у разговору за Данас предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

-Промјена се десила у неповољном тренутку за државу, имајући у виду гибања у региону и на глобалном плану. Међутим, вјерујем да ће и ово искуство проевропске снаге правилно разумјети и валоризовати и да ћемо кроз актуелну праксу са новом већином знати више да цијенимо своју државу и оно што смо створили током три деценије. На крају, избили смо из руку и међународним партнерима аргумент да у Црној Гори никада није било смјењивости власти демократским путем- рекао је Ђукановић.

На питање да ли је разочаран односом Европске уније према региону, навео је да никад није био „ни посебно очаран тим односом“.

-Ја само реално, вођен вишедеценијским политичким искуством, сагледавам ситуацију. И понављам, без обзира што ни у животу, а камоли у политици, није добро немати алтернативу, да европска интеграција за Западни Балкан нема алтернативу. А рекао бих да исто важи и за ЕУ-каже председник Црне Горе.

Говорећи о преламању интереса великих сила у региону, саговорник Данаса је истакао да „морамо избјећи историјску замку у којој у поткусуривању интереса великих, најчешће страдају мали, што су наша горка историјска искуства”.

-Вјерујем да је у најбољем интересу и Русије и Европске уније, Русије и Запада да нађу најмањи заједнички именитељ који ће отворити перспективу развоја најбољих односа за све, у интересу човјечанства. Тада ће и нама на Балкану бити много лакше- рекао је он.

Поводом његових поређења између актуелне политике Србије и оне с краја прошлог вијека, односно између Александра Вучића и Слободана Милошевића, Ђукановић је рекао да није „персонализовао политику Србије“.

-Већ сам рекао, и при томе остајем, да данашња политика Београда највише подсјећа на деведесете. Користи се иста реторика, само што су мјесто и актери други-навео је онб.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:38