Milo Đukanović i Petar Fjala / - MILO ĐUKANOVIć I PETAR FJALA
13/09/2022 u 18:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Potrebna politička stabilnost da bi CG bila odgovorna članica NATO-a i učesnik EU procesa

- Put ka evropskom sistemu vrijednosti najbolji je mogući izbor za zemlje Zapadnog Balkana i Crna Gora se ponaša u skladu sa tim kao veoma revnostan i odgovoran promoter evropskih vrijednosti u regionu, kazao je predsjednik

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović smatra neophodnim postizanje političke stabilnosti kako bi Crna Gora i dalje bila odgovorna članica NATO i proaktivan učesnik evropskog procesa.

On se sastao u Pragu sa predsjednikom Vlade Češke Petrom Fialom.

Premijer Fiala je uz dobrodošlicu predsjedniku Đukanoviću u Prag iskazao zadovoljstvo što je saradnja između dvije zemlje dobra u mnogim oblastima i naglasio da visoko cijeni principijelni stav Crne Gore u odnosu na rusku agresiju na Ukrajinu, uključujući uvođenje sankcija, imajući u vidu da, kako je kazao, na Balkanu to i nije sasvim podrazumijevajuće. '

- Svjesni smo strateškog i dugoročnog značaja takve odluke ne samo u odnosu na agresiju već i na ruski uticaj uopšte, što je posebno prepoznato i veoma cijenjeno, kazao je Fiala.

Predsjednik češke vlade pozdravio je predvodničku ulogu Crne Gore u pregovorima sa EU, ističući da je urađeno dosta posla, ostvarene značajne reforme, i naglasio interes Češke da se, kako je kazao, ide naprijed u procesu integracije Crne Gore i Zapadnog Balkana. Crna Gora može biti primjer uspješnosti i mora biti u interesu EU da se i tu postigne korak naprijed, kazao je Fiala.  

image

Milo Đukanović i Petar Fjala

- MILO ĐUKANOVIć I PETAR FJALA

Predsjednik Vlade iskazao je interes njegove zemlje za unapređenjem saradnje u oblasti ekonomije, saobraćaja, i uz dobre rezultate u oblasti odbrane, ukazao na mogućnosti saradnje u energetici i obnovljivim izvorima energije.

Predsjednik Crne Gore je uz zahvalnost za dobrodošlicu uzornim ocijenio odnose Crne Gore i Češke koji su prijateljski, duboko utemeljeni u istoriji i kulturi, što olakšava njihovu dalju nadgradnju u obostranom interesu. Uz zahvalnost Češkoj za podršku evropskoj budućnosti Crne Gore i regiona, ukazao je na značaj aktivnog odnosa EU u odnosu na politiku proširenja. 

- Put ka evropskom sistemu vrijednosti najbolji je mogući izbor za zemlje Zapadnog Balkana i Crna Gora se ponaša u skladu sa tim kao veoma revnostan i odgovoran promoter evropskih vrijednosti u regionu, kazao je Đukanović

image

Milo Đukanović i Petar Fjala

- MILO ĐUKANOVIć I PETAR FJALA

On je zahvalio Češkoj na dobrom razumijevanju specifičnosti Zapadnog Balkana. Uz ocjenu da je dalji napredak u vladavini prava ključna pretpostavka da Crna Gora postane prva sledeća članica EU, predsjednik je upoznao premijera Češke sa aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori.

Visoko je ocijenio saradnju dvije zemlje i sa Višegradskom grupom ukazujući na mogućnosti jačanja saradnje u ekonomiji, saobraćaju, kroz već pozitivna iskustva, energetici, poljoprivredi i još veće prisustvo čeških investitora u Crnoj Gori.

Premijer Češke posebno se osvrnuo na pitanje evropske perspektive Zapadnog Balkana kao prioriteta češkog predsjedavanja Savjetom EU, ističući da ako ne dođe do pomaka u integraciji prijeti jačanje uticaja trećih strana i istovremeno opada energija i želja zemalja regiona da postanu članice. Zato će, kako je kazao, nastaviti da ubjeđuje evropske kolege da mora doći do integracije zemalja koje su spremne, jer će doći do problema na Balkanu koje kao Evropa ne smijemo sebi da dozvolimo. Fiala je poručio da će Češka i dalje biti posvećena ubrzanju procesa proširenja i ponovio spremnost da se do kraja godine organizuje Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom, ali ne kao razgovor radi razgovora već kao razgovor s ciljem dostizanja rezultata.

Uz želju za skori ponovni susret sa predsjednikom u evropskom okviru, poručio je da će ohrabriti i poslovnu zajednicu Češke na još aktivnije učešće u investicionim projektima u Crnoj Gori od obostranog interesa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 21:14