Са амбасадором Саудијске Арабије / - DEJAN LOPICIC
09/12/2021 u 17:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић примио акредитивна писма новоименованих амбасадора

Он је, како је саопштено из службе за информисање предсједника, предочио амбасадорима актуелне политичке прилике у Црној Гори.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас акредитивна писма новоименованих амбасадора Аустралије, Бангладеша, Саудијске Арабије и Шведске - Даниела Џозефа Емериа, Мохамада Шамин Ахсана, Фаисала Гази Исмаил Хифзиа и Анике Бен Давид.

Ђукановић је, како је саопштено из службе за информисање предсједника, предочио амбасадорима актуелне политичке прилике у Црној Гори.

Он је казао да је Црна Гора стабилна земља, која је упркос изазовима остала на стратешком курсу европских и евроатлантских интеграција, као чланица НАТО, и очекивано прва сљедећа чланица Европске уније (ЕУ).

- Указујући на забринутост што смо данас фокус свих разговора са интеграције пребацили на стабилност, Ђукановић је истакао значај повратка кредибилитета политике проширења ЕУ и кредибилитета реформи, са посебним фокусом на Црну Гору -  каже се у саопштењу.

Ђукановић је, у разговору са Емерием, навео да односе Аустралије и Црне Горе карактерише разумијевање, партнерство и пријатељство.

image

Ђукановић и амбасадор Аустралије

- DEJAN LOPICIC

Он је истакао да је захвалан за правилно разумијевање проевропског курса Црне Горе.

Ђукановић је додао да је то веома значајно, јер је држава, захваљујући реформама и подршци пријатеља, остварила и остварује вањскополитичке приоритете.

Према његовим ријечима, постоји озбиљан простор за унапређење билатералне сарадње уз неопходну надградњу уговорне базе, како би се подстакла даља економска сарадња у којој двије државе имају позитивна искуства.

 - Даље јачање веза и у туризму, производњи хране, унапређењу инфраструктуре, подстаћи ће и дијалог на високом и највишем нивоу између двије земље -  казао је Ђукановић.

Емери је, како је саопштено, поздравио опредјељење Црне Горе да чланство у ЕУ држи и даље као кључни приоритет и да се наставља континуитет претходне владе.

Како је истакао, чланство Црне Горе у НАТО-у представља важан корак за безбједност државе, али и стабилност региона, што Аустралија снажно подржава као партнер Алијансе.

Емери је поручио да ће приоритет његовог мандата бити развој економских веза и навео да је спреман да подстиче аустралијске инвеститоре, нарочито у области рударства, за сарадњу са Црном Гором.

image

Ђукановић и амбасадор Бангладеша

- DEJAN LOPICIC

Ђукановић је, у разговору са Ахсаном, нагласио да Црна Гора доживљава Бангладеш и народ Бангладеша као пријатеље, са којима има традиционалне односе из времена Југославије.

Како је додао, постоји пуно простора за сарадњу и унапређење односа у савременом контексту.

 - Треба појачати контакте на највишем нивоу и отпочети праксу билатералних консултација два министарства вањских послова -  казао је Ђукановић.

Он је оцијенио да реалне шансе за сарадњу постоје и у области економије и културе кроз боље упознавање два народа, као и да треба иницирати међусобно повезивање инвестиционих капацитета, у текстилној индустрији и туризму.

Ахсан је навео да је спреман да ради у интересу унапређења односа на темељима традиционалних односа.

 - Високо цијенећи улогу Ђукановића у историјским процесима у Црној Гори, и уз позив у званичну посјету Бангладешу, посебно је апострофирао прилике за сарадњу у области трговине, туризма и привреде - каже се у саопштењу.

Ђукановић је, током разговора са амбасадором Саудијске Арабије, поздравио иницијативу министра туризма те државе да успостави радни дијалог са црногорским министром.

Црна Гора, како је казао, са пажњом прати диверзификацију привредних активности Саудијске Арабије.

 - Уз већ остварену сарадњу са блиским сусједима те земље, он је навео да је Црна Гора заинтересована за ширење економске сарадње у том региону, укључујући и Саудијску Арабију, уз наду у брзи повратак нормализацији токова након пандемије -  наводи се у саопштењу.

Хифзи је, како је саопштено, потврдио посвећеност и жељу да улаже напоре у правцу побољшања сарадње и развоја односа између двије земље.

image

Ђукановић и амбасадорка Шведске

- DEJAN LOPICIC

Ђукановић је честитао амбасадорки Шведске избор нове владе, додајући да се нада да ће се и у наредом периоду наставити пракса интензивне комуникације на високом и највишем нивоу.

Он је посебно нагласио значај разумијевања Шведске за европске аспирације Црне Горе и региона и подршку тим амбицијама, које су, како је навео, једини добар пут за регион Западног Балкана, који је предуго ван европских токова.

 - Такво стање најбоље ће се превазићи уз помоћ европских партнера, реформама, усвајањем европских стандарда. Препознајући разумијевање Шведске, желимо још тјешњу сарадњу - казао је Ђукановић.

Он је оцијенио да двије државе имају перспективу сарадње у области економије и културе, нарочито у контексту отворености црногорске економије и одређених праваца развоја.

 - Уз подсјећање на постојеће разговоре у области образовања и културе, указао је у на значај даље добре комуникације са црногорском дијаспором у тој земљи, која је изузетно вриједна и успјешна - каже се у саопштењу.

Давид је, како се наводи, посебно истакла заинтересованост да прати развој догађаја и приближавање Црне Горе ЕУ до њеног чланства.

 - То је наша тежња, ми смо снажно посвећени да Црна Гора као европска земља, која припада европској заједници постане чланица - казала је Давид.

Она је истакла да је то важно за Црну Гору, али и за Шведску.

 - Препознајући нашу дијспору као мост између двије државе, навела је да је Шведска заинтересована за продубљивање сарадње у туризму, трговини и култури - каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:59