/ FOTO: BOJAN GNJIDIĆ
21/11/2022 u 14:51 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović primio ambasadorku Italije

Potvrđena je obostrana zainteresovanost za realizaciju ranije prihvaćene posjete

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku Republike Italije u Crnoj Gori Andreinu Marselu.

Predsjednik je visoko ocijenio ambasadorkinu aktivnost na početku diplomatskog mandata, što je dragocjeno za Crnu Goru, imajući u vidu važnost koju Crna Gora pridaje odnosima sa Italijom, ali i očekivanjima koja od te zemlje, u procesu  evropske integracije, imaju i Crna Gora i region.

- Predsjednik je čestitao izbor nove italijanske vlade uz srdačne pozdrave i najbolje želje premijeru Meloni i zadovoljstvo da je na čelu italijanske diplomatije Antonio Tajani, sa kojim je ostvarena dugotrajna saradnja tokom prethodnih funkcija. Uz očekivanje da je prva prilika za susret sa predsjednikom vlade već na predstojećem Samitu EU-ZB u Tirani, početkom narednog mjeseca, predsjednik se osvrnuo na očigledno izgubljen korak u pristupanju regiona EU, nažalost i Crne Gore, koja je u poslednje dvije godine stagnirala u procesu u kojem je bila pozitivan primjer realizacije evropske agende. Uz to, ponovio je uvjerenje da se u ovom regionu ništa dobro ne može dogoditi van konteksta evropeizacije Balkana, za šta su neophodni zajednički napori kako bi obnovili evropsku aktivnost. On je detaljno upoznao ambasadorku sa unutrašnjim prilikama u zemlji, na čemu je ambasadorka Marsela zahvalila, cijeneći široku analizu situacije. Uz ocjenu o bliskim i prijateljskim odnosima dvije zemlje iskazala je ocjenu o veoma kritičnoj unutrašnjo-političkoj situaciji u Crnoj Gori, uzrokovanu blokadom institucija. Na toj liniji, ukazala je na potrebu nastavka dijaloga u cilju postizanja kompromisa i  šireg konsenzusa- navodi se u saopštenju.

Potvrđena je obostrana zainteresovanost za realizaciju ranije prihvaćene posjete predsjednika Matarele Crnoj Gori i izražena spremnost da nastave međusobni dijalog u kontekstu aktuelnih dešavanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 18:24