/ - Милом Ђукановић
06/12/2021 u 15:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић примио предсједника парламента Естоније

Наша врата су отворена без обзира на удаљеност двије земље, казао је Раташ

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је предсједника парламента Републике Естоније Јурија Раташа који борави у званичној посјети Црној Гори.

Предсједник је уз добродошлицу изразио задовољство посјетом предсједника естонског парламента Црној Гори о којој су разговарали и прошле године у Талину, током његове званичне посјете, што је  потврда интересовања Естоније за Црну Гору и регион и постојања реалног простоар за продубљивање међудржавне сарадње.

- Уз подсјећање на успјешан пут Црне Горе од обнове независности до почетка ковид кризе, Предсједник је нагласио да је Естонија добар узор за нашу земљу у погледу  успјешног савладавања пута транзиције и остварање жељених циљева. У том контексту је истакао да, иако пролазимо изазован политички период, Црна Гора није поколебана са стратешког правца кретања, као одговорна чланица НАТО и земља која предњачи у преговорима са ЕУ. Интеграција ЗБ  најбољи је одговор на погоршано стање стабилности и европске перспективе региона и дестабилизирајуће утицаје трећих страна, казао је Предсједник- наводе у саопштењу.

Он је високо оцијенио квалитет билатералних односа двије државе, успостављање интензивније линије парламентарне сарадње и сарадњу у области одбране и културе. Захвалио је Естонији за помоћ Црној Гори у суочавању са изазовима пандемије и поновио интерес наше земље да кроз економску сарадњу, а посебно у области дигитализације примијенимо напредна естонска искуства.

Уз подсјећање да је Естонија прва земља са којом смо успоставили дипломатске односе након обнове независности  и прва која је ратификовала Споразум о придруживању, што је свједочанство о исправном погледу на нужно неопходну европску будућност ЗБ, Предсједник је казао да такву наклоност желимо максимално да искористимо кроз унапеђење међудржавне сарадње, чему ће допринијети и отварање почасног конзулата у Подгорици.

- Предсједник парламента Раташ се уз  захвалност Предсједнику Ђукановићу за сусрет, присјетио  заједничког  разговора у Талину, који је био користан за јачање билатералних односа, након чега је у посјети Црној Гори да покаже колико те односе у Естонији сматрају важним. То је  потврђено и приликом успостављања дипломатских односа, али и данашњим отварањем конзулата, казао је Раташ. Он је поздравио сарадњу двије државе савезнице у оквиру НАТО и захвалио за допринос Црне Горе мисији у Летонији и учешће у Центру за сајбер безбједност у Талину- наводе у саопштењу.

Високо цијенећи ставове које је Предсједник саопштио о приликама у Црној Гори и региону, изразио је интересовање за даљу подршку Естоније у том смислу, посебно у контексту интеграција. Ратас је нагласио да постоји велики потенцијал за јачање економске сарадње, истичући да треба да градимо мостове у економији, туризму, култури.

- Наша врата су отворена без обзира на удаљеност двије земље, казао је Раташ.

Он је исказао спремност Естоније да подијели искуства у области дигитализације са Црном Гором, али и спремност да се иде корак даље у конкретизацију снажења веза у том правцу, што је са задовољством прихваћено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 13:57