Ђукановић - Ердоган / - Ђукановић - Ердоган
29/05/2022 u 14:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић разговарао са Ердоганом: Треба да радимо заједно на рјешавању кризе у региону

Двојица предсједника су размијенили мишљења о изазовима стабилности ЗБ у контексту рата у Украјини уз обострану сагласност и спремност за сарадњу у циљу рјешавања политичких, али и социо-економских проблема региона

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић имао је телефонски разговор са предсједником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, у контексту актуелних дешавања у Европи и као потврду редовног политичког дијалога двије земље на највишем нивоу о стању у региону ЗБ и Југоистока Европе.

Предсједник Турске је уз задовољство приликом да размијене мишљења честитао формирање нове владе која је према његовој оцјени показатељ добрих односа између различитих култура у Црној Гори и која ће традиционално добре односе Црне Горе и Турске чинити још бољим.

Двојица предсједника су размијенили мишљења о изазовима стабилности ЗБ у контексту рата у Украјини уз обострану сагласност и спремност за сарадњу у циљу рјешавања политичких, али и социо-економских проблема региона.

Ердоган је нагласио да као чланице НАТО и кандидати за ЕУ требамо да радимо заједно на окончању кризе у региону. Он је честитао предсједнику Ђукановићу скоро преузимање предсједавања Процесом сарадње у Југоисточној Европи и изразио спремност Турске на сарадњу и размјену искустава са Црном Гором.

Предсједник Ђукановић је изразио задовољство одржањем континуитета дијалога са традиционалним пријатељем. Захвалио је Предсједнику Ердогану на посвећености и забринутости за будућност ЗБ, због чега је веома важно одржање континуираног дијалога, имајући у виду посвећеност Турске региону. Потрвдио је оптимизам развојем односа у Црној Гори, посебно тиме  да су у новој влади мјесто пронашле све мањине, што ће значити и учвршћивање односа са сусједима и засигурно продужити даљи развој односа са Републиком Турском. Одао је признање политици предсједника Ердогана да одигра улогу доброг посредника и помогне да се двије стране рата у Украјини што прије врате политичком дијалогу. Поновио је позицију Црне Горе да је рат у Украјини озбиљан сигнал угрожавања европске безбједности и истовремено тест истрајности земаља чланица НАТО да одбране вриједности на којима Савез почива. 

Предсједник је нагласио заинтересованост Црне Горе за очување европског и јединства НАТО уз увјерење да ванредан  моменат европске безбједности од нас тражи додатне напоре на које смо спремни и који ће добити потврду на самиту у Мадриду.

Предсједник Ердоган упутио је позив предсједнику Ђукановићу да званично посјети Анкару, на чему ће даље радити два дипломатска представништва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:47