Ђукановић Руте / Ђукановић Руте - Ђукановић Руте
24/09/2021 u 20:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић-Руте: Холандија подржава европски пут ЦГ, разматрају отварање амбасаде у Подгорици

Руте је уз задовољство што се сријеће поново са Ђукановићем, захвалио за информације које је подијелио са њим и које му помажу да има добар увид у актуелно стање

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић састао се у Њујорку са предсједником Владе Холандије Марком Рутеом.

Уз задовољство поновним сусретом и пријатељским и партнерским односима двије земље у оквиру НАТО, Ђукановић је захвалио Рутеу на подршци Холандије да Црна Гора постане чланица НАТО, а сада и на изузетно драгоцјеној експертској помоћи на путу ка чланству у ЕУ.

На тој линији предсједник је истакао да је тај пут наш дефинитивни избор којим смо након обнове независности одлучно кренули и поставили га као стратешки циљ. Он је казао да је интеграција ЗБ кључни фактор стабилности региона и да је тешко очекивати да земље региона могу достићи стабилности животом ван европских правила и вриједности. Потврдио је одлучност Црне Горе да испуни све захтјеве које ЕУ од нас очекује, нарочито у области владавине права, независности правосуђа и слободе медија, без икаквих попуста.

 - Своју одговорност у том смислу већ смо показали чланством у НАТО и учешћем у бројним мисијам а- поручио је Ђукановић, уз пуну сагласност премијера Рутеа с таквом оцјеном.

Он је са премијером Рутеом подијелио забринутост за стање у региону, што види као рефлекс догађања на ширем глобалном плану. Извјестан застој у политици проширења, био је прилика за треће стране да пенетрирају своје интересе у нашем региону, казао је Предсједник, апелујући да се спријечи даља деструкција. 

Руте је уз задовољство што се сријеће поново са Ђукановићем, захвалио за информације које је подијелио са њим и које му помажу да има добар увид у актуелно стање. Он је истакао да је Холандија веома посвећена европској перспективи уз поруку да треба брзо да наставимо напријед и постигнемо неопходне реформе, као што је предсједник и потенцирао и што високо цијени. Холандија покушава да помогне и омогући да земље региона имају отворена врата за даљи процес приступања укључујући отварање преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом како би се придружиле Црној Гори и Србији у групи земаља које имају јасну европску перспективу.

Саговорници  су се сагласили о изузетно добрим и пријатељским односима двије земље. Предсједник је Рутеу захвалио за помоћ у борби са пандемијом кроз механизам транспорта и обостране репатријације грађана. Уз похвале за сарадњу у области одбране, предсједник је оцијенио да се сарадња додатно може унаприједити на пољу економије. 

Премијер Руте је похвалио напредак Црне Горе у унапређењу права ЛГБТ популације и посебно поздравио најављено отварање амбасаде Црне Горе у Хагу, на шта је изузетно поносан. То је јасан сигнал ваше посвећености нама и ЕУ, казао је Руте.

 - Холандија ће са друге стране поново размотрити отварање амбасаде у Подгорици - закључио је Руте.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:43