Ђукановић и Милер / - фото: Кабинет предсједника
31/03/2022 u 15:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасадор Аустрије: Нова влада да убрза процес интеграције Црне Горе

Аустриjа се више од било коjе друге земље чланице у континуитету бавила европском перспективом овог диjела Европе, поручио је Ђукановић

Предсједник Мило Ђукановић примио jе амбасадора Аустриjе у Црноj Гори Карла Милера са коjим jе разговарао о билатералним односима двиjе државе и европскоj перспективи региона у контексту актуелних прилика, саопштено је из кабинета предсједника Црне Горе.

Они истичу да је предсjедник уз захвалност за амбасадорову инициjативу, исказао задовољство сусретом што jе прилика за наставак диjалога о високом нивоу међудржавних односа.

- Црна Гора изузетно циjени посвећеност Аустриjе, не само добрим односима са нашом земљом, него и у односу на европску перспективу циjелог региона - поручио је Ђукановић.

Указуjући на значаj интеграциjе за будућност ЗБ, посебно jе нагласио важност подршке сусjедних земаља као што jе Аустриjа и њеног доприноса у правилном разумиjевању интеграциjе ЗБ међу чланицама ЕУ, истичући да се Аустриjа више од било коjе друге земље чланице у континуитету бавила европском перспективом овог диjела Европе.

Предсjедник jе поздравио развиjене и добре односе двиjе државе кроз успостављену сарадњу у свим областима, посебно истичући сектор унутрашњих и вањских послова, културе, просвjете и науке, и здравља.

У захвалност за подршку нашоj земљи током пандемиjе, исказао jе интерес за обнову и поспjешивање интересовања инвеститора из Аустриjе коjе jе у jедном периоду било изузетно високо.

- На линиjи очекивања брзог избора нове владе чиjи ће кључни приоритет бити и повратак повjерења инвеститора, изражавам наду да ће аустриjски привредници бити важан дио тог процеса - истакао је Ђукановић.

Амбасадор Милер jе уз захвалност за приjем уручио Предсjеднику писмо захвалности аустриjског предсjедника Ван дер Белена за изразе саучешћа поводом недавне смрти аустриjског експерта Ерхарда Бусека коjи jе посвећено радио на оживљавању свиjести о европскоj будућности земаља региона.

Уз захвалност за jасну и детаљну анализу актуелних унутрашњих и регионалних прилика, амбасадор jе изразио наду да ће нова влада довести до убрзања процеса интеграциjе Црне Горе и поново jе вратити на колосjек извjесног чланства у ЕУ.

- Моја мисиjа је да будем од помоћи Црноj Гори у сваком погледу у процесу придруживања ЕУ, нагласио је Милер.

Уз захвалност за исказано поштовање за досадашњи однос Аустриjе према овом питању, наjавио jе активности у правцу проширивања знања и блискости са ЕУ кроз проjекте са локалним управама и заjедницама. Амбасадор се сагласио са оцjенама о одличноj сарадњи у броjним областима потенцираjући и област правосуђа и одбране и наjавио организовање доласка мисиjе привредника из те земље у Црну Гору у контексту снажења економске сарадње.

Саговорници су размиjенили мишљења и о актуелноj кризи у Украjини и импликациjама на регион и Црну Гору уз оцjену да ЗБ као меки трбух Европе у дужем периоду заврjеђуjе и посебну пажњу партнерских земаља као што jе Аустриjа у погледу његове пуне интеграциjе. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:58