Ђукановић, предсједница ЕП / - фото: Твитер
11/05/2022 u 19:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић са Метсолом: Борба против корупције да буде у фокусу

Ђукановић је истакао да је важна улога ЕП и пажња коjу посвећуjе региону и његовоj европскоj перспективи

Предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић састао се данас у Бриселу са предсjедницом Европског парламента Робертом Метсолом, саопштено је из Кабинета предсједника.

Предсjедница Метсола jе поздравила прилику за размjену мишљења у вези са актуелном ситуациjом и начинима за унапређење односа Црне Горе и ЕП.

Ђукановић jе честитао Метсоли избор на важну функциjу и захвалио за пажњу коjу ЕП и предсjедница лично посвећуjу европскоj будућности Црне Горе.

- Са изузетном захвалношћу гледамо на улогу ЕП и пажњу коjу посвећуjете региону и његовоj европскоj перспективи, одлучни да наставимо да радимо на нашоj европскоj будућности уз континуирани диjалог с Европским Парламентом - нагласио је Ђукановић.

Предсjедник jе упознао Метсолу са актуелним унутрашњим приликама у нашоj земљи са посебним фокусом на формирање нове владе и њен приоритет – деблокирање преговарачког процеса. 

- Имамо капацитет да и даље будемо промотер европског система вриjедности у региону - казао је Ђукановић.

Истовремено,  он је изразио забринутост због погоршања ситуациjе на Западном Балкану, на шта jе како тврди, пресудно утицао успорен, а затим и заустављен процес придружења, али и погоршање односа на геополитичком плану нарелациjи Исток – Запад.

Подсjетивши да у геополитици нема вакума и да су се треће стране потрудиле да пенетрираjу своjе интересе на ЗБ, нагласио jе да jе jедини одговор на то интезивниjа интеграциjа, како Балкан због уплива антиевропске политике не би био извор нестабилности циjеле Европе. То не искључуjе, каже Ђукановић, неопходност испуњавања задатака, спровођења реформи и jачање владавине права, али уз проактивниjи однос ЕУ у чему ЕП може имати важну улогу.

Предсjедница Метсола jе захвалила за jасне и отворене ставове Ђукановића подсjетивши да jе и недавна посjета парламентараца Црноj Гори на Дан Европе jасан знак солидарности и подршке нашоj земљи. Она jе поздравила формирање нове владе уз поруку да очекуjу наставак сарадње са Црном Гором, приjе свега с Предсjедником лично, увjерени да ће то подстаћи убрзање реформи коjе су потребне.

- Ово jе одлучуjућа година у том погледу, а процес именовања у судским органима потребно је заокружити на деполитизован, транспарентан и конкурентан начин - казала је Метсола.

Уз оцjену да борба против корупциjе треба и даље да буде у фокусу, наjавила jе скору размjену посjета између Црне Горе и ЕП уз интересовање да чуjе сугестиjе о неопходном наративу европских институциjа у корист убрзања процеса придруживања земаља ЗБ коjима jе ЕУ давно дала обећање. Она се интересовала и за размjере малигног утицаjа у домену дезинформациjа, као и конкретне начине подршке ЕУ економском напретку Црне Горе и региона у контексту посљедица пандемиjе истопроцентног усклађивања вањске безбjедносне политике са ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:02