Мило Ђукановић
17/09/2021 u 19:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Србија гаји непријатељство ка Црној Гори

Идеја велике Србије је стара јако дуго, Црна Гора се посматра као компензација за изгубљено Косово, сматра он

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да већ годину дана нема никакву комуникацију са предсједником Србије Александром Вучићем и да је она немогућа, истичући да је отворено непријатељство Србије према Црној Гори. Он је то казао у изјави за RTL  

Он је казао да идеолози великодржавних национализама покушавају да обнове идеју која је доживјела слом 90-их година, те да је сљедствено томе нападнута Црна Гора. Оптужио је државни врх Србије, са Александром Вучићем на челу, да стоји иза те идеје.

-Ријеч је о покушају да се обнове старе ретроградне политике изградњом великих држава на Западном Балкану. Лансирана је или обновљена она иста идеја која је понуђена као алтернатива 90-их година. Циљ је направити прекомпозицију Западног Балкана и направити велике, етнички и вјерски хомогене државе, све због лажне претпоставке да мултиетничка демократија у овој дијелу Европе није могућа. Нуди се нешто што би било изузетак од правила живота на европском и евро-атлантском простору- сматра он.

Додаје: "То је 90-их година доживјело слом, сада вјероватно подстакнуто геополитичким промјенама, идеолози тих великодржавних национализама покушавају да обнове ту идеју. Сљедствено томе нападнута је Црна Гора јер, као што знамо, нема велике Србије без подразумијевајуће Црне Горе у њеном саставу".

Идеја велике Србије је, истиче, стара јако дуго, додајући да се Црна Гора посматра као компензација за изгубљено Косово.

-Ми је вежемо за вријеме Гарашанинових Начертанија из 1844. Та идеја се свако мало обнавља и увијек је Црна Гора пожељан плијен велике Србије. Сада када су се те идеје показале илузијама у односу на Хрватску, Босну, иако се покушава одржати живом идеја о припајању Републике Српске Србији - након што је Србија изгубила Косово, чини се да Црна Гора изгледа као најпривлачнија компензација и као незаобилазан дио да би се уопште идеја велике Србије одржавала у животу- додао је Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:08