Мило Ђукановић / - Мило Ђукановић
21/06/2021 u 18:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ђукановић: Штитићемо Црну Гору и кад власт хоће да баци љагу на њу

Ђукановић је у Бару казао да ДПС није бојкотовао парламент, већ да је то била порука за оне који нијесу испунили очекивања демократске и проевропске Црне Горе.

Покушај бацања љаге на Црну Гору је покушај ставарања недоумице да ли Црна Гора осуђује геноцид или не, и у тај вакум се покушала убацити нова власт стварањем конфузије какав је однос Црне Горе према томе, саопштио је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, јавља портал РТЦГ. Он је поручио да Демократска партија социјалиста неће изостати са мјеста своје одговорности.

Ђукановић је у Бару казао да ДПС није бојкотовао парламент, већ да је то била порука за оне који нијесу испунили очекивања демократске и проевропске Црне Горе. 

-Одмах након парламентарних избора смо казали да смо политика и партија који је стварала ову државу, према томе имамо одговорност да је изграђујемо. Нема бојкота институција, има само доприноса развоја институција- казао је предсједник Црне Горе. 

 Истакао је да ДПС неће изостати са мјеста своје одговорности.

-У обавези смо да развијамо државу и да заштитимо државу када је њени противници, макар били и актуелна власт, желе бацити љагу на ту државу, покушај бацања љаге је покушај стварања недоумице да ли Црна Гора осуђује геноцид или не осуђује- казао је он и подсјетио да је Црна Гора геноцид осудила 2009. године.

Ђукановић је додао да се "у тај вакум се покушала убацити" нова власт стварањем конфузије какав је однос Црне Горе према томе.

-Пошто смо били свјесни да се може догодити да неко неодговоран баци љагу на Црну Гору, вратили смо се у Парламент, гласали за усвајање резолуције и за смјену човјека који је, нажалост, био члан владе, а који је покушао да негира геноцид у Сребреници, и то је врло једноставно за разумијевање. Ако је остала нека недоумица да ли је наша политика конзистентна или не, ја сам увјерења да је врло конзистентна јер нас води идеја да заштитимо оно што су тековине савремене Црне Горе и да сваким својим потезом допринесемо освајању нових корака на путу пуне европеизације црногорског друштва- казао је предсједник.

На питање да прокоментарише изјаве државног врха Србије и предсједника Александра Вучића, Ђукановић је казао да то није ништа ново и да се ради о манипулацијама.

Подсјетио је на претходне медијске кампање из Србије, гдје се, како је рекао, манипулисало тиме да неко хоће да отима православне храмове.

-Тако се и сада покушава манипулисати како је резолуција осуда Србије и српског народа, иако постоји прецизан дио у резолуцији да се осуда геноцида  не може односити на народ, већ да су геноциде починили појединци, а да је на политикама да направе јасан отклон у односу на те поједице који су направили тако нечовјечна дјела- рекао је предсједник.

Додао је да државно руководство Србије коментарима чини огромну штету тој држави и њеном народу.

-Ако не помиње одговорност једног народа, а неко из врха државе силом на срамоту покушава да повеже геноцид са својом државом и својим народом, онда је то без лијека аутодеструктивно. Не можете им помоћи, они систематски покушавају да ту оптужницу припишу Србији и српском народу, што нама у Црној Гори не пада на памет- истакао је Ђукановић.

Додао је да се Црна Гора не мијеша у двориште Сребренице, већ у "питање геноцида".

"Сребреница није двориште Србије, већ двориште Босне. Гдје год се догоди геноцид, здраворазумска политика мора да га осуди. Свеједно да ли се догодио у Руанди или на Балкану..."

Предсједник Црне Горе казао је да је, по његовом тумачењу Устава могуће, да у току једног мандата Парламента, дође до промјене мандатара за састав владе. Истакао је да то не значи расписивање нових избора, већ враћање мандата председнику државе, а да би се процедура додјеле тог мандата одвијала као и у првом наврату.

-Тада када се с формира парламентарна већина од најмање 41 посланика, та већина обраћа се предсједнику државе да јој додијели мандат. Не треба да зебемо да би по аутоматизуму падом ове Владе морали да идемо на изборе. Након евентуалног пада Владе, могло би да дође до реаранжирања, односно избора нове Владе, и ако то не би не уроди плодом, тек тада би се ишло на нове изборе- одговорио је Ђукановић на питање новинара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:04