Milo Đukanović / - FOTO: SLUžBA PREDSJEDNIKA
07/10/2022 u 19:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Niko ne zna kako će izgledati budući globalni poredak

Sve to provocira stabilnost i izaziva strahove za budućnost i naše države. Stoga je velika odgovornost i izazov za državnu politiku, za sve političke subjekte u društvu da se pronađe formula za deblokadu institucija sistema, naveo je on

Vojska Crne Gore slavi ove godine svoj Dan u znaku malog jubileja i velikog dostignuća – petogodišnjice članstva u NATO, najmoćnijem vojnom i političkom savezu u istoriji čovječanstva. Prekjučerašnja poruka GS Jensa Stoltenberga o solidarnosti Alijanse s Crnom Gorom kao cijenjenim saveznikom ima posebnu težinu, imajući u vidu ukupni ambijent u kojem dočekujemo ovaj praznik, poručio je predsjednik Milo Đukanović na svečanosti koja je organizovana povodom Dana Vojske.

- Dug je i slavan put crnogorske vojske kroz vjekove. Od Tuđemila u 11. vijeku, preko čuvenih bitaka u 18. i 19., velikog Trinaestog jula i slavne antifašističke Narodno-oslobodilačke borbe, do interoperabilne moderne vojske, u stroju s najspremnijim partnerskim armijama. Na ponos narodu i državi, kao sigurna uzdanica u ovim turbulentnim vremenima. Prolazimo nažalost kroz delikatne političke trenutke u Crnoj Gori, naveo je on.

Kako je istakao, nakon godina i decenija kontinuiranih uspjeha, očuvanja mira i izbjegavanja ratnih razaranja i masovnih pogibija u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije i NATO intervencije, obnove nezavisnosti na referendumu prije 16 godina, stupanja u NATO i liderske pozicije u pregovaračkom procesu sa EU, u posljednje dvije godine svjedoci smo opstrukcije, lutanja i zastoja u razvoju i reformama, zaključno sa ugrožavanjem funkcionalnosti države koja je u prethodnom periodu bila znak prepoznavanja Crne Gore i razlog njenog poštovanja u međunarodnoj zajednici.

- Društveni procesi u zemlji odvijaju se u bitno promijenjenom regionalnom i globalnom geopolitičkom kontekstu. Zapadni Balkan je na trasi destruktivne antievropske politike, što je dovelo do  zastoja u integracijama, bujanja antievropskih interesa i uticaja trećih strana, kao i restauracije nacionalističkih politika i pogubnih velikodržavnih projekata, naveo je Đukanović.

image

Đukanović i Konjević

- FOTO: SLUžBA PREDSJEDNIKA

Prema njegovim riječima, zaoštravanje na globalnoj sceni nosi sobom opasne posljedice i po stabilnost i bezbjednost našeg regiona.

- Napad Rusije na Ukrajinu najveći je sukob nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. I najveći bezbjednosni rizik po čovječanstvo od Kubanske krize 1962. Svijet kakav smo poznavali više ne postoji. Danas niko ne zna kako će izgledati budući globalni poredak. Svjedočimo neizvjesnom preslaganju postojeće geopolitičke infrastrukture. Sve to provocira stabilnost i izaziva strahove za budućnost i naše države. Stoga je velika odgovornost i izazov za državnu politiku, za sve političke subjekte u društvu da se pronađe formula za deblokadu institucija sistema. Jedini ustavni i demokratski put za to je da zajednički omogućimo građanima da se kroz izborni proces dođe do rješenja, naveo je on.

Đukanović je istakao da Vojska Crne Gore mora biti na visini izazova s kojima smo suočeni, u dijelu svojih obaveza, dajući doprinos sigurnosti građana i stabilnosti države, a zajedno sa bezbjednosnim sistemom u cjelini i stvaranju povoljnijeg ambijenta za privlačenje investicija i nesmetan razvoj biznisa, za brže sprovođenje reformi na putu evropskih integracija. Bez toga, kako je dodao,  nema napretka i izgradnje bogatijeg društva.

- Vojska Crne Gore je i dio partnerske odgovornosti za mir u svijetu. Ponosni smo što Crna Gora i njena vojska stoje u istom redu sa saveznicima u odbrani zajedničkih vrijednosti i tekovina i kroz podršku koja se pruža Ukrajini i ukrajinskom narodu. Time se doprinosi odbrani evropskih vrijednosti i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i principima na kojima počiva Povelja Ujedinjenih nacija. Vojska Crne Gore daje i zapažen doprinos regionalnoj i globalnoj bezbjednosti kroz brojne misije NATO, UN i EU. Dio našeg velikog istorijskog nasljeđa na koje smo ponosni je i prva svjetska mirovna misija potkraj 19. vijeka na Kritu koju su tadašnje velike sile povjerile crnogorskoj vojsci, naveo je on.

Đukanović je poručio da je praznik koji obilježavamo je i prilika za podsjećanje na takve slavne istorijske događaje koji su inspiracija za vas koji danas časno nosite uniformu Vojske Crne Gore, i za one koji će vas naslijediti.

- U Crnoj Gori koja je kroz vjekove bila poprište borbe za slobodu, žene su imale nezamjenjivu ulogu u logističkoj, a vremenom i u svakoj drugoj podršci vojnicima. One danas stoje i u prvim redovima rame uz rame sa svojim kolegama, što našu vojsku čini savremenijom i inkluzivnom. To je ujedno i značajan doprinos realizaciji agende „Žene, mir i bezbjednost“, zajljučio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:41